Opozice kritizuje Zemana za výroky o novičoku, Okamura a Filip prezidenta pochválili

UDÁLOSTI: Prezident Miloš Zeman prohlásil, že se v Česku vyráběl a testoval jed novičok (zdroj: ČT24)

Zástupci zejména pravicových stran kritizují slova prezidenta Miloše Zemana, že se v Česku vyráběl nervově paralytický jed novičok. Prezident tím prý jen nahrává ruské propagandě a vystupuje jako agent Kremlu. Prezidentovy výroky bude možná řešit i zahraniční výbor sněmovny. Zemana se zastal předseda SPD Tomio Okamura a také předseda komunistů Vojtěch Filip, podle kterého Zeman uklidnil českou veřejnost, když se dozvěděla pravdu.

Zeman ve svém tvrzení vycházel ze zprávy Vojenského zpravodajství, podle něhož nervově paralycká látka označovaná jako A230 je novičok a v listopadu minulého roku byla testována ve Vojenském výzkumném ústavu v Brně. Česká armádní tajná služba tuto látku explicitně podle prezidenta označila za novičok, zatímco BIS, odborníci na jadernou bezpečnost či armádu tvrdí, že novičok, kterým byl otráven Skripal, je až jed s označením A234. Zeman se po prostudování zpráv obou tajných služeb přiklonil k názoru vojenských zpravodajců. 

 „Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství a poté zničen. Víme kdy a víme kde to bylo… Je pokrytectví předstírat, že se nic takového nedělo,“ prohlásil prezident.

Místopředseda ODS Kupka: Vyjádření prezidenta umožní spřádat nejrůznější spiklenecké teorie (zdroj: ČT24)

 V pátek použila tato slova mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová jako důkaz, že Británie v kauze Skripal lže: „Žvást vlády Theresy Mayové o tom, že novičok se jakoby vyráběl pouze v Rusku, vyvrátil prezident Česka, který potvrdil, že jeho země vyrobila tuto otravnou látku,“ citovala ji agentura TASS.

„Jeho výroky o někdejší výrobě nervově-paralytického jedu novičok v Česku neslouží zájmům České republiky ani bezpečnosti země,“ kritizoval prezidenta Miloše Zemana šéf ODS Petr FialaMístopředseda ODS Martin Kupka pak dodal, že vyjádření prezidenta umožní spřádat nejrůznější spiklenecké teorie. „V Kremlu musí být na našeho prezidenta opravdu hrdí,“ napsal.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury bylo naopak špatné dřívější lhaní o tom, že podobné jedy vyrábějí a testují jenom Rusové. „Pokud prezident tuto lež zpochybnil, jednal v duchu svého prezidentského poslání,“ napsal Okamura. „Nelze přece na pravdu pohlížet tak, že pokud je nepříjemná Bruselu nebo rusofobům, tak ji popřu,“ uvedl.

Poslanec SPD a místopředseda sněmovního branného výboru Radovan Vích rovněž pochybuje o tom, co se v Londýně vlastně stalo a kdo za to může. „V celé kauze je pro mě příliš mnoho otazníků. Domnívám se, že vyjádření našich ministrů v demisi o tom, že u nás žádný novičok nebyl a není, vyvolalo reakci, která byla probruselská,“ míní. Prezident podle něj měl plné právo sdělit občanům, co se dozvěděl. „Je to jeho rozhodnutí, žádným způsobem bych jeho rozhodnutí nezpochybňoval, protože nevíme, jestli citoval z utajené, nebo neutajené části,“ podotkl Vích.

„Výroky prezidenta, myslím, uklidnily českou veřejnost, která se dozvěděla pravdu, že u nás byl novičok zkoušen, ale že nemohl být nikde použit, protože byl zlikvidován. To jistě kromě české veřejnosti uklidní i zahraniční zpravodajské služby,“ napsal předseda KSČM Vojtěch Filip.

Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) je překvapující, že se tajné služby rozcházejí ve vyjádření o novičoku v Česku. Bude od nich chtít podrobnější informace. „Je to překvapující hlavně z toho pohledu, že jedna služba tvrdí něco a další služby tvrdí něco jiného. Takže se jich musíme zeptat, jak to vlastně myslely,“ řekl. Bez bližšího upřesnění také uvedl, že podle jeho informací se novičok skládá asi z deseti látek.

Kalousek: Zeman je na roztrhání

Podle předsedy hnutí STAN Petra Gazdíka se Zeman chová jako aktivní agent Kremlu. Zeman podle něj sám přiznal, že si zprávy zpravodajských služeb o možné výrobě jedu odporují a Zeman se přiklonil k variantě nahrávající Rusku. „Popřel tím mimo jiné i prohlášení českého ministra zahraničí. Ostatně prokremelská Russia Today si tohoto prezidentova oznámení všimla hned včera. Je toto všechno náhoda? Miloše Zemana můžeme klidně považovat za aktivního agenta Kremlu,“ uvedl.

Dlouholetý Zemanův kritik, šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek na Twitteru poznamenal, že Zeman je na roztrhání. „Čínští investoři ho mají na dobré vazby na Kreml. Rusové ho mají na svou lživou propagandu. My ho máme na permanentní ostudu,“ konstatoval.

 Předseda ČSSD Jan Hamáček napsal, že za klíčové pokládá sdělení, že mělo jít o látku podobnou, nikoli identickou, jako je látka, která byla k atentátu v Salisbury použita. „Tudíž Česko nemůže být jakkoliv zmiňováno jako země, odkud by použitá chemikálie měla pocházet,“ uvedl.

Bývalý ministr vnitra a senátor za ČSSD František Bublan, který také v minulosti vedl civilní rozvědku, je však přesvědčen, že prezident o tom, co se dočetl, vůbec neměl hovořit. „Od počátku to bylo celé špatně. Pan prezident nejdřív zaúkoloval službu a oznámil to veřejnosti. To byla zásadní chyba, to se zkrátka nedělá. Tajná služba se jmenuje tajná, protože pracuje tajně. (…) Výsledek, který pan prezident dostal, si měl nechat pro sebe. Případně to měl řešit s vládou nebo příslušnými ministry,“ shrnul v Událostech, komentářích.

Upozornil také, že nikdo jiný materiál, ze kterého hlava státu citovala, neviděl. „Takže neví, zda je ta interpretace pravdivá,“ poznamenal Bublan.

Exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že Česko se specializuje na pomoc lidem zasaženým chemickými látkami hromadného ničení, proto s nimi musí být schopno pracovat. „Pokud Rusko zmiňovalo tuto naši kompetenci v souvislosti s útokem v Salisbury, byla to jen součást jeho strategie vyvolávat informační chaos a zametat stopy. Tomu bychom my neměli nikdy pomáhat,“ uvedl.

Zeman si z tajných zpráv vybírá to, co se mu hodí, tvrdí Piráti

Místopředseda zahraničního výboru sněmovny Jan Lipavský (Piráti) chce kvůli kauze pozvat zástupce zpravodajců, na základě jejichž zpráv prezident o novičoku v Česku hovořil, na jednání výboru. Lipavský na Twitteru uvedl, že si Zeman ze zpráv tajných služeb vybírá, co se mu hodí. „Ruská oficiální propaganda to ad absurdum překrucuje dále. Budu iniciovat pozvání zástupců tajných služeb na zahraniční výbor,“ napsal.

Poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti) dává Zemanovy výroky do souvislosti s čtvrtečním posunem v dotační kauze Čapí hnízdo. „Vždycky když má premiér Babiš nějaký průšvih, třeba že mu státní zástupci odmítnou stížnost proti trestnímu stíhání za Čapí hnízdo, přijde prezident Zeman a odpálí nějakou zahraničněpolitickou bombu. Náhoda? Nemyslím si,“ uvedl na sociálních sítích.

Předseda Senátu Štěch: Vyjádření Zemana je pro naši zemi nebezpečné

Také podle některých senátorů by se parlament měl zabývat interpretací, s jakou prezident Miloš Zeman pojal výstupy tajných služeb ohledně výroby jedu novičok v Česku. Předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD) prezidentovo vyjádření zarazilo a označil jej za „nebezpečné pro naši zemi“.

Štěch to spojil s tím, že nefunguje koordinace zahraničně-bezpečnostní politiky ústavních představitelů v podobě jejich schůzek u prezidenta. „Řízení země jako firmy dostává stále více velké permanentní trhliny, ať už amatérským přístupem premiéra a do značné míry nepředvídatelným přístupem pana prezidenta,“ zamířil připomínkou předvolebního hesla do řad vlády v demisi hnutí ANO.

Štěch předpokládá, že se záležitostí budou zabývat sněmovní orgány i senátní výbor pro obranu a bezpečnost, který už před časem zkritizoval Zemanovo veřejné zaúkolování BIS ohledně novičoku v Česku. „Kdyby se stanoviskem výboru exekutivní subjekty řídily, tak by se nemusely takovéto zmatky tady objevovat,“ dodal předseda Senátu. František Bublan, který v Senátu předsedá bezpečnostnímu výboru, v reakci na Štěchova slova připustil, že se výbor prezidentovými slovy opravdu zabývat bude. 

„Parlament by se měl zabývat rozdílnými výstupy našich služeb. A tím i výroky prezidenta,“ sdělil místopředseda Senátu Jiří Šesták z klubu Starostů. „Jsou to výroky nešťastné, protože jsou to dedukce prezidenta z rozdílných zpráv bezpečnostních služeb. Poškozuje to pověst ČR, neboť to slouží k manipulaci s informacemi Ruskem,“ dodal. Také podle předsedy senátorů STAN Jana Horníka by se měl Parlament záležitostí zabývat, protože prezidentovo poškozování ČR hraničí s protistátní činností.

Senátor a advokát Václav Láska (Senátor 21) na Twitteru uvedl, že Zeman se zachoval podle přání Kremlu a podle hesla: „Muž s koženou brašnou nesmí projet“. Na žalobu pro vlastizradu ale „hloupost a verbální servilita k cizí mocnosti nepasuje,“ uvedl. „To ale neznamená že nezkusíme využít jiných prostředků,“ dodal. Předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil uvedl, že nemá dostatek informací, a nechtěl spekulovat.

V Anglii zabíjel jiný novičok, reagovala ministerstva

Ministerstvo obrany v pátek zdůrazňovalo, že se v Česku látky typu nervového jedu novičok syntetizují kvůli protichemické obraně, jde však pouze o několik mikrogramů, látky se neskladují a likvidují se hned po provedení testů. Také prezident Zeman mluvil pouze o malém množství. Při otravě ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala přitom mohlo jít podle Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) až o 50 až 100 gramů této látky.

„Látky v tisku označovány jako novičoky, mezi něž patří i látka A230, jsou potenciální otravné chemické látky, jejichž identifikace a obrana proti nim je součástí výcviku českých vojenských protichemických jednotek. Pro úkoly detekce, ochrany a bezpečnosti občanů ČR byly proto i tyto látky zařazeny k testování jejich chemických vlastností, tak jako i jiné bojové otravné látky,“ uvedlo ministerstvo obrany v tiskovém prohlášení.

Látka se podle prohlášení ministerstva syntetizuje ve specializovaných laboratořích za přísného bezpečnostního režimu a v rozsahu maximálně několika mikrogramů. Jde o takzvanou mikrosyntézu, která není podle mezinárodní úmluvy považována za výrobu.

Složení a testování jedu novičok (zdroj: ČT24)

„Testovaná látka vzniká v pracovní nádobce čistě pro účely měření spektrálních dat a její obsah je po testování ve shodě s předpisy a závazky ČR vždy poté okamžitě zlikvidován. Vlastní látka není nikdy izolována ani deponována. Pravděpodobnost úniku je proto rovna nule,“ uvedlo ministerstvo. Bližší informace o zacházení s bojovými jedy ministerstvo obrany nebude zveřejňovat, aby je nebylo možné zneužít, například teroristy.

„Nervově paralytický jed, který byl použit při útoku ve Velké Británii, nese označení A234, a jedná se tedy o jinou variantu, než která byla zkoumána českým Vojenským výzkumným ústavem v Brně,“ stojí v prohlášení ministerstva zahraničních věcí. V Česku byla zkoumána látka s označením A230. Vyráběla se v malém množství a vždy byla okamžitě zlikvidována.