Na Českokrumlovsku se srazily dva osobní vlaky, zraněno bylo 14 lidí

U obce Mříč na Českokrumlovsku se ráno srazily dva osobní vlaky, když jeden z nich nepočkal ve stanici. Na místě zasahovaly všechny složky záchranného systému. Zraněno bylo 14 lidí, čtyři z toho středně těžce, ostatní lehce. Na místo dvakrát letěl vrtulník. Mezi zraněnými byly i tři děti a strojvedoucí jednoho z vlaků. Škoda na soupravách činí minimálně šest milionů korun. Provoz v úseku již byl obnoven.

Podle mluvčí jihočeské záchranky Petry Kafkové transportovala helikoptéra dva ze čtyř středně těžce zraněných do českobudějovické nemocnice. „Ostatní pacienti byli rozvezeni do českobudějovické nemocnice a do Českého Krumlova,“ dodala mluvčí záchranky.

Bez komentáře: Nehoda vlaku u nádraží Křemže (zdroj: ČT24)

Zranění při nehodě utrpěly i tři děti. Podle mluvčí záchranářů byly dvě součástí skupiny z mateřské školy, ostatní její členy odvezli hasiči na svou stanici do Českých Budějovic, kde mají multimediální učebnu. Jedno zraněné dítě potom cestovalo s rodinou. 

V nemocnici zůstávají čtyři zranění

Před polednem již lékaři většinu zraněných propustili. V českobudějovické nemocnici zůstali čtyři lidé se středně těžkými zraněními. Nejvážnější újmu utrpěla mladá žena, kterou záchranáři ošetřili s podezřením na poranění hlavy a s podvrtnutou krční páteří.

„Nikdo nebyl ohrožený na životě, všichni byli stabilizovaní,“ uvedla mluvčí jihočeské záchranné služby. Další tři těžce zranění lidé měli podle ní poranění hlavy a krční páteře. „Všechna ostatní zranění byly spíš pohmožděniny z toho, jak cestující ve vlaku popadali,“ řekla. Kafková potvrdila, že mezi lehce zraněnými byly i tři děti předškolního věku.

Mluvčí českobudějovické nemocnice Iva Nováková uvedla, že čtyři hospitalizovaní zůstanou v péči lékařů zřejmě do pátku. „Všechny děti byly propuštěny do domácího ošetřování,“ upozornila Iva Nováková. 

Jeden strojvedoucí odjel, kdy neměl

Nehoda se stala před 9:00 na trati mezi Českými Budějovicemi a Černým Křížem v místě, kde je jednokolejný provoz. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Marka Illiaše jeden z vlaků nepočkal na nádraží. „Přejel přes návěstidlo se znamením Stůj a vjel do cesty druhému vlaku,“ popsal mluvčí. Při odjezdu vlak navíc poškodil výhybku postavenou pro vlak přijíždějící na jinou kolej. Vozy se pak čelně srazily. V důsledku srážky jeden z vlaků částečně vykolejil.

„Srazil se osobní vlak jedoucí z Volar do Českých Budějovic s osobním vlakem, který jel z Českých Budějovic do Černého kříže. Drážní inspekce šetří příčiny a okolnosti vzniku mimořádné události v místě jejího vzniku,“ uvedl mluvčí drážní inspekce Martin Drápal. „Škody na drážních vozidlech se předpokládají za šest milionů korun,“ doplnil. Navíc vznikla asi dvacetitisícová škoda na trati.

Na trati České Budějovice – Černý Kříž převzal loni v prosinci osobní dopravu nový dopravce GW Train Regio. Tomu také patří oba vlaky, ve kterých podle ředitele společnosti Roberta Krigara cestovalo asi 60 lidí.

Vozy jsou na pohled těžce poškozené, jak dlouho potrvá jejich oprava, bude zřejmé až později, kdy se dostanou do depa.

Ředitel Krigar uvedl, že aby GW Train Regio dokázala v příštích dnech zajistit dopravu na jihu Čech, pravděpodobně bude muset přesunout soupravy z jiných svých provozoven. Jezdí též na další tratích, které vedou do srdce Šumavy z Číčenic a Strakonic.

Ředitel dopravní společnosti dále uvedl, že strojvedoucí, který podle prvních informací jel proti signálu Stůj, přišel na jihočeské lokálky až v době, kdy na nich GW Train Regio převzala provoz – tedy od prosince. „Předtím tady nejezdil,“ podotkl Robert Krigar.

Federace strojvůdců ČR uvedla, že podle ní stojí za srážkou nedostatečné technické vybavení jedné ze souprav. Elektronické zabezpečení zastavilo jen jeden vlak, druhý kvůli chybějícímu zařízení pokračoval v jízdě, stojí v prohlášení federace.

Místo vlaků jezdily autobusy

Provoz na železnici v úseku u stanice Křemže byl po nehodě přerušen. Dopravce GW Train Regio zavedl náhradní autobusovou dopravu, a to pro úsek z Českých Budějovic až do Horní Plané. Náhradní autobus jel také za expres Českých drah, který jezdí jednou denně z Prahy do Českého Krumlova a zpět, cestující do něj přestoupili v Budějovicích.

Příčiny železniční nehody vyšetřuje také policie, informovala mluvčí českokrumlovské policie Lenka Pokorná. 

Spoje na trati využívají většinou turisté, kteří cestují z Českých Budějovic do Českého Krumlova nebo k lipenské přehradě a hlouběji na Šumavu.