Spalničkami už onemocnělo přes sto lidí, nejhorší situace je v Praze

Události: Spalničkami letos onemocnělo už přes sto lidí (zdroj: ČT24)

Česko do pátku minulého týdne zaznamenalo už přes 100 případů spalniček. Nejvíce jich je v Praze (70) a Středočeském kraji (13), v ostatních krajích jsou maximálně jednotky případů, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Loni bylo v celé zemi 146 případů, projevila se hlavně epidemie v Moravskoslezském kraji. V předchozích dvou letech se přitom objevily jen jednotky případů. Počty stoupají po celé Evropě. Podle odborníků je důvodem nižší proočkovanost populace.

Nejhorší situace letos panuje v hlavním městě, kde se objevilo už 70 případů spalniček. Ve Středočeském kraji to bylo 13 případů, v ostatních krajích pak maximálně jednotky. V Libereckém kraji zaznamenali hygienici šest případů spalniček, v Pardubickém pět, v Jihomoravském čtyři, v Jihočeském a Královéhradeckém po dvou a v Plzeňském pouze jeden. V ostatních krajích nebyl letos výskyt spalniček zaznamenán.

Počet případů spalniček podle věku (k 27. dubnu 2018)
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Vzrostl počet záchranářů v karanténě

Počet pražských záchranářů, kteří jsou kvůli spalničkám v karanténě, vzrostl od minulého týdne o tři. Celkem je tak v izolaci už 21 pracovníků pražské záchranné služby, řekla ČT mluvčí záchranky Jana Poštová. Situaci ale podle ní pražští záchranáři v současné chvíli zvládají bez pomoci armády, která v případě potřeby přislíbila spolupráci. 

Roman Prymula: Epidemie se může ještě šířit (zdroj: ČT24)

Naopak ve středních Čechách bylo 5 ze 13 záchranářů z karantény propuštěno. Výsledky testů totiž ukázaly, že mají dostatek protilátek, uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Petra Effenbergerová. Zbylých 8 zdravotníků na výsledky testů stále čeká. Podle Effenbergerové budou nejdřív ve středu.

V karanténě kvůli spalničkám zůstává i 29 zdravotníků Fakultní nemocnice v Motole, kde je kvůli nemoci uzavřena část urgentního příjmu.

Kvůli izolaci zaměstnanců stále platí omezení na urgentním příjmu v motolské nemocnici
Zdroj: ČT24

Část rodičů očkování odkládá

Očkování proti spalničkám je v Česku povinné, je součástí takzvané MMR vakcíny, která obsahuje také protilátky proti zarděnkám a příušnicím. K zajištění kolektivní imunity je podle odborníků nutná proočkovanost nad 95 procenty, současná je asi 90 procent.

Imunita vzniklá očkováním může po 30 až 40 letech postupně slábnout. V Česku se očkuje proti spalničkám od roku 1969. Úmrtí na tuto nemoc v ČR nebylo zaznamenáno od roku 1980. Názory na očkování se ale liší, někteří lidé je odmítají a část rodičů ho odkládá do vyššího věku dítěte. Neočkované děti nepřijímaly školky, rodičům hrozí i pokuta.

Nemoc začíná podobně jako nachlazení horečkou, kašlem, rýmou a zarudnutím očních spojivek. V ústech se objeví bělavé tečky se zarudlým okolím, po několika dnech červená vyrážka, která začíná vzadu na krku a šíří se na obličej, břicho i končetiny.