Koalice s ČSSD je nejméně špatné řešení, míní šéf sněmovny Vondráček

Interview ČT24: Radek Vondráček k sestavování vlády (zdroj: ČT24)

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) věří, že do prázdnin by mohla vzniknout vláda. Ze všech možných řešení je podle něj koalice s ČSSD to nejméně špatné. Prohlásil to v Interview ČT24 s tím, že nabídku koaliční smlouvy předloženou hnutím ANO Lidovému domu považuje za velkorysou.

Vondráček uvedl, že strany už se na programových prioritách vesměs dohodly, v podstatě se už podařilo odstranit i sedmnáct rozporných bodů a zdá se, že je předjednáno i personální obsazení. „Ze všech řešení je vláda s ČSSD to nejméně špatné,“ prohlásil a dodal, že věří, že se povede koaliční vládu se sociálními demokraty sestavit do začátku prázdnin. Aspoň takový je podle něj plán.

Na otázky týkající se vzájemné důvěry mezi oběma uskupeními (část ČSSD totiž o budovaný koaliční projekt nestojí, mj. kvůli zkušenosti z předchozího volebního období) šéf dolní komory odpověděl, že vláda by mohla mít úspěch. Přitom to byl v roce 2013 právě Vondráček, kdo nevěřil ve společnou vládu ANO s ČSSD.

Předseda sněmovny upozornil, že sociální demokraté mají po jarním sjezdu v Hradci Králové nové vedení a pochvaloval si například „dodržení mediálního klidu“ a neinformování o průběhu jednání, na kterém se dohodli s novým předsedou ČSSD Jiřím Hamáčkem.

Sporné body koaliční smlouvy

Základním leitmotivem vyjednávání ANO a ČSSD o budoucím kabinetu (jenž se má opřít i o hlasy komunistů) je podle něj snaha sociálních demokratů být rovným partnerem. „Nechtějí být převálcováni, ale v takovém případě k nám musí mít stejný přístup,“ uvedl Vondráček.

Narážel tím na ty body koaliční smlouvy, které považuje za kontroverzní. Jedním z nich je například požadavek, aby odchod pěti ministrů ČSSD (čili všech „ornažových“ členů vládní formace) znamenal rezignaci celého kabinetu. „Když bych to přeložil, ČSSD by mělo veto na vládu,“ podotkl v pořadu Vondráček.

Dalším bodem, který se Vondráčkovi a ANO nelíbí, je odchod nepravomocně odsouzeného člena vlády. „Z mého pohledu je to hra a čistě hypotetická rétorika,“ reagoval předseda sněmovny. ČSSD tak v koaliční smlouvě naráží na kauzu Čapího hnízda. Pokud by se dostala k soudu, který by na první instanci rozhodl o vině současného premiéra v demisi Andreje Babiše, tak by vláda ve svém čele skutečně mohla mít nepravomocně odsouzeného premiéra.

Lidový dům rovněž požaduje odvolání Tomia Okamury (SPD) z postu místopředsedy Poslanecké sněmovny stejně tak i SPD z vedoucích míst ve sněmovních výborech. To je podle Vondráčka naprosto nepřijatelné. Dokonce tuto podmínku sociálních demokratů označil za nejméně přijatelnou ze všech. „Na tom stavíme spolupráci ve sněmovně, nemůžeme porušit slib, který jsme dali SPD,“ ohradil se Vondráček.

Koalice s ČSSD? Vondráček nevylučuje pokračování spolupráce s SPD a KSČM

Právě s SPD a komunisty navíc ANO bezprostředně po volbách vytvořilo hlasovací koalici, která silou sněmovní většiny rozhodla o obsazení postů v dolní komoře. Podle výpočtu politologa Lukáše Hájka má KSČM dokonce největší moc při svém historicky nejhorším výsledku.

Posílení komunistických pozic Vondráček komentoval slovy, že „jestliže personální obsazení ve výborech nesedí s výsledky voleb, tak to bylo ve prospěch těch, kteří byli konstruktivní při vyjednávání.“ Současně si nemyslí, že by se komunisté dostali díky ANO po devětadvaceti letech k reálné moci. Personální obsazení, které se KSČM povedlo vyjednat, ho nechává klidným. 

Vondráček úplně nevyloučil ani společné hlasování s KSČM a SPD v případech, kdy ČSSD bude proti nějakému zákonu. Ovšem „tohle by se nemělo stát u těch zásadních koaličních zákonů,“ prohlásil Vondráček.

Obsazení sněmovních orgánů KSČM
Zdroj: ČT24