Senátoři ČSSD vystoupili proti vládě s ANO. Hamáček se razantním výrokům diví

Senátoři ČSSD nechtějí, aby jejich strana vstoupila do vlády s ANO. Budou tak vystupovat vůči členské základně před případným vnitrostranickým referendem. Senátory pobouřilo, že premiér Andrej Babiš (ANO) nechce odstoupit ani v případě, že by byl v kauze Čapí hnízdo prvoinstančně odsouzen, což podle nich původně vyjednavači ANO slíbili.

„Respektujeme rozhodnutí předsednictva (ČSSD), které bylo učiněno, byť velmi těsnou většinou – kdyby se zdrželi hlasování ti, kteří do budoucna mají být ministry či náměstky, tak by neprošlo,“ poznamenal předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha.

Podle něj je v klubu poměrně jednotný názor, že by sociální demokracie měla v tomto volebním období zůstat v opozici a konsolidovat se, jako to v minulosti udělala ODS. A to i kvůli špatnému volebnímu výsledku, ČSSD loni ve sněmovních volbách získala 7,3 procenta hlasů.

Za podmínek, které ANO nabízí, by podle senátorů ČSSD do vlády vstupovat neměla. Důvody pro odmítnutí jsou podle Víchy minimálně tři: Trestně stíhaný člověk ve vládě (Babiš odmítá odstoupit, i kdyby byl odsouzen), nutnost opírat se ve sněmovně o KSČM (ANO a ČSSD nemají většinu) a existence neformální koalice ANO, KSČM a SPD. Ta se naposledy projevila při volbě předsedy sněmovní komise pro kontrolu GIBS, kterou Vícha označil za „formu provokace“.   

Vícha připustil, že postoj k vládě s ANO by mohl sociální demokraty rozštěpit. S postojem nejít do vlády však podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) souhlasí „prakticky všichni“ členové klubu. Sociální demokraté mají v horní komoře čtyřiadvacet senátorů a drží tak nejsilnější klub.

ČSSD chtěla konec každého odsouzeného člena vlády

ČSSD požadovala, aby v koaliční smlouvě byla povinnost člena vlády odstoupit z funkce v případě prvoinstančního odsouzení. Babiš tento požadavek ale odmítl a řekl, že k tomu nevidí důvod. Uvedl také, že už je „alergický“ na to, že se o něm mluví jako o trestně stíhaném. Babiše policie obvinila z podvodu při financování farmy Čapí hnízdo, předseda ANO to označuje za účelové.

„On sám dělá vše pro to, aby v referendu ČSSD nemohla souhlasit,“ uvedl nyní na Babišovu adresu předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha. ANO podle něj s podmínkou o odstoupení v případě odsouzení původně souhlasilo.

Hamáček: Výrokům senátorů nerozumím

Předseda ČSSD Jan Hamáček řekl, že razantním výrokům sociálnědemokratických senátorů uprostřed vyjednávání nerozumí. Jejich názor je podle něj dlouhodobě znám. O obnově jednání s ANO rozhodl sjezd a předsednictvo, a to je podle Hamáčka závazné. 

„Vedení strany postupuje podle rozhodnutí předsednictva tak, aby případnou dohodu předložilo členské základně k odsouhlasení. V takovém hlasování bude mít každý člen jeden hlas, ať už předseda, poslanec, senátor či řadový člen strany,“ podotkl šéf ČSSD.

Sociálním demokratům má v chystané koaliční vládě připadnout pět ministerstev. Žádný oficiální kandidát sice potvrzen nebyl, v kuloárech se o nových ministrech přesto spekuluje. Hlavní vyjednávač a předseda ČSSD Jan Hamáček by měl ve vznikajícím kabinetu obsadit post ministra vnitra.