Placená křesla pro SPD v ohrožení? Faltýnek připouští změny ve vedení sněmovny i výborů

V souvislosti s vyjednáváním o podpoře Babišově vládě se zřejmě změní i rozdělení vlivných křesel ve sněmovně. V Otázkách Václava Moravce to připustil šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Změny by se dotkly hlavně SPD Tomia Okamury, sociální demokraté totiž jako součást vyjednávání požadují, aby SPD přišla o některé posty.

Přímo Tomio Okamura byl například zvolen místopředsedou sněmovny, post předsedy vlivného bezpečnostního výboru zase obsadil Radek Koten (SPD) a Okamurovo hnutí má i předsedu hospodářského výboru v osobě Radima Fialy.

Faltýnek sice nechtěl konkretizovat požadavky ČSSD, o jaké posty by měli zástupci SPD přijít. Připustil ale, že ke změnám dojde: „Já z toho vůbec nemám radost, protože jsem tím strávil půl roku svého života. Ale když se podíváte na minulou vládní koalici, jejíž součástí byli lidovci a měli post místopředsedy sněmovny,“ upozorňoval v Otázkách Faltýnek. 

Šéf poslaneckého klubu ANO zvažované změny kritizoval s tím, že rozdělení postů ve sněmovně zhruba odpovídá výsledkům voleb. „Vy chcete z orgánů sněmovny vymést subjekt, který byl zvolen a do sněmovny se legitimně dostal,“ kritizoval Faltýnek.

Podle šéfa poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury ovšem chtějí sociální demokraté nějaké pojistky a záruky, jelikož dosud ve sněmovně fungovala hlasovací koalice ANO, SPD a komunistů: „A když chcete mít záruky, tak musíte zpřetrhat ty dosavadní vazby,“ tvrdí Stanjura. Rozdělení funkcí ve sněmovně totiž podle něj přesně odpovídá oné hlasovací koalici. 

Sociální demokraté potřebují skutečně výrazné ústupky, aby nakonec členská základna neřekla dohodě s Babišovým hnutím ne. A tohle může být určitá úlitba, na kterou by mohli straníci slyšet.
Vladimíra Dvořáková
politoložka

Hamáček: ČSSD bude chtít pojistky, aby nebyla přehlasována

Podle Stanjury se hlasovací spolupráce ANO s SPD a komunisty opět naplno ukázala tento týden, když poslanci zvolili do čela kontrolní komise pro GIBS poslance ANO Jiřího Maška. Proto jsou podle něj sociální demokraté tak nervózní. 

Ostatně sám předseda ČSSD Jan Hamáček po pátečním jednání předsednictva hovořil o tom, že budou součástí vládního vyjednávání také pojistky, které by měly zajistit, že sociální demokraté nebudou přehlasováváni. „Volba předsedy komise GIBS byla věcí, ke které se budeme muset vrátit. I vzhledem k tomu, jak bude řešena kontrola takto klíčových institucí ze strany opozice,“ konstatoval Hamáček.

Naopak komunisté, kteří by měli Babišovu vládu tolerovat, žádné požadavky na převolení orgánů sněmovny mít nebudou: „Když se podíváte, jak dlouho se vyjednával současný půdorys ve sněmovně, tak pochopíte, že nevznášíme požadavky na to, s tím znovu zatřást. Nepohnete jedním místem, aniž byste museli pohnout dalšími,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce poslanec Jiří Dolejš.

Vydáno pod