V bazénech napříč Českem se v rámci osvěty „Plavala prsa“

Praha – V plaveckých areálech po celé republice se dnes konala osvětová akce Plaveme prsa. Za cíl měla především upozornit na důležitost prevence rakoviny prsu. Zhoubným nádorem prsu v Česku každoročně onemocní téměř 7 tisíc žen. Jen polovina žen přijde do ordinace s rakovinou prsu v raném stádiu choroby.

Celostátní akci pro veřejnost se symbolickým názvem Plaveme prsa uspořádala Aliance žen s rakovinou prsu. Zapojila se tak do mezinárodní kampaně Breast Healt Day. Smyslem akce, která obnášela plaveckou štafetu pacientek, ale i mužů a zdravých žen, bylo upozornit na dobrou prognózu v případě včasné léčby zhoubného nádoru prsu, na možnosti kvalitního života vyléčených žen a na význam podpory v průběhu léčby i po ní.

Podle ředitelky Aliance žen s rakovinou prsu Evy Knappové je kromě samovyšetření prsou důležitá především prevence. Na vyšetření mamografem ze zdravotního pojištění má jednou za dva roky nárok každá žena starší 45 let. Mladší ročníky se mohou nechat vyšetřit ultrazvukem. Zájem o akci Plaveme prsa neustále roste. Letos se ho účastnilo už 19 pacientských organizací v devatenácti městech.

Akce Plaveme prsa upozorňuje na důležitost prevence rakoviny prsu (zdroj: ČT24)