Nejteplejší duben v historii měření? Někde padaly měsíční rekordy, jinde alespoň denní

Sobota byla nejteplejším dnem týdne a prozatím i celého roku 2018. Na mnoha místech to byl i nejteplejší 21. duben v historii, nebo dokonce i nejteplejší dubnový den vůbec. Denní rekordy padly na rovné stovce měřicích stanic s historií měření delší než 30 let. Nejtepleji bylo v Plzni-Bolevci, kde přístroje ukázaly až 29,2 stupně Celsia.

Více než 29 stupňů bylo v sobotu v Plzni a také v Českých Budějovicích, kde na stanici v Rožnově naměřili 29,1 stupně Celsia. Na dalších místech bylo jen o trochu chladněji, třeba v Poděbradech, Neumětelích a Táboře dosáhla teplota 28,9 stupně.

„Zvažujeme-li pouze stanice měřící 30 a více let, extrémní hodnota pro 21. duben byla zaznamenána na 100 stanicích z celkových 147. Podíváme-li se pouze na stanice měřící sto a více let, extrém byl zaznamenán na sedmi z deseti stanic,“ uvedla Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Na některých místech lze navíc již půldruhého týdne před koncem měsíce říct, že je letošní duben nejteplejší v historii. Lokální měsíční rekord padl třeba ve Městě Albrechticích, kde bylo 26,5 stupně – o desetinu více než 30. dubna 2012, což bylo dosavadní maximum.

Teplotní rekordy padaly třetí den v řadě. Teplé období přitom ještě nekončí, meteorologové očekávají, že v neděli a pondělí budou někde teploty stoupat ke 27 stupňům, na jihovýchodě Moravy i 29 stupňům Celsia. Poté přijde studená fronta, která přinese ochlazení a také déšť.