Průzkum pro ČT: ČSSD drží vedení, ANO a komunisté se dělí o druhé místo

Praha – Pokud by se volby do sněmovny konaly právě teď, vyhrála by je, stejně jako podle všech předchozích sociologických průzkumů ČT, s výrazným náskokem sociální demokracie. Mnohem méně už je ale situace jistá na dalších příčkách: hnutí ANO, které v minulé vlně výzkumu mělo druhý největší počet podporovatelů, se nyní se shodnými 12,5 procenty hlasů dělí o druhou příčku s KSČM. Na záda jim dýchá TOP 09, která si po předchozím trvalém propadu polepšila a momentálně má šanci na zisk hlasů od jedenácti procent voličů. Vyplývá to ze čtvrté vlny exkluzivního průzkumu společnosti TNS Aisa pro Českou televizi. Kromě těchto stran by se teď do sněmovny dostali i občanští demokraté, KDU-ČSL a těsně i Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Jestliže se v předchozích vlnách výzkumu mohlo zdát, že straně TOP 09 voliči postupně mizí, nyní si opět polepšila a s podporou 11 procent dotázaných opět překonala desetiprocentní hranici. To občanští demokraté o žádném zlepšení hovořit nemohou, už od první vlny volebního modelu jim podpora klesá a teď by jim svůj hlas ve volbách dalo jen 6,5 procenta oslovených. Přiblížila se jí tak KDU-ČSL, jejíž podpora postupně roste a nyní by získala hlasy šesti procent dotázaných. Těsně by do sněmovny, pokud by se volby konaly v těchto dnech, prošel i Úsvit.

Neotřesitelná se podle průzkumů zdá pozice sociální demokracie, jejíž podpora v uplynulém měsíci neklesla pod 28 a nepřekročila 29 procent. Naopak skokan předchozích vln výzkumu, hnutí ANO, si s blížícími se volbami pohoršilo, komunisté si po mírném propadu ve třetí vlně výzkumu opět polepšili a s 12,5 procenty se vrátili na druhé, byť s hnutím ANO sdílené, místo.

Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny by podle exkluzivního průzkumu společnosti TNS Aisa pro Českou televizi v současnosti nepřekročili Zemanovci, jejichž podpora se dlouhodobě drží mezi 4 a 5 procenty, ani Strana zelených, které by nyní svůj hlas dala tři a půl procenta voličů a Pirátská strana s podporou dvou procent voličů.

Lidé nejsou o své volbě ještě plně přesvědčeni

Názory, koho volit, se ale mohou ještě změnit. O volbě konkrétní politické strany nebo hnutí je totiž pevně přesvědčeno pouze 38 procent z těch, kteří nevyloučili účast u voleb a mají preferovanou stranu nebo hnutí. Naproti tomu 26 procent z nich deklaruje, že je možné, že se jejich rozhodnutí ještě změní. 6 procent si dokonce myslí, že změna jejich názoru je dosti pravděpodobná. Nejvíce přesvědčeni o své volbě jsou muži, lidé starší 60 let a občané s nižším vzděláním. 

Nejstabilnější voličskou základnu mají komunisté – celých 74 procent voličů z posledních voleb deklaruje, že je bude volit i letos. Druhou nejsilnější stranou je v tomto ohledu sociální demokracie a třetí TOP 09. Strany TOP 09 a ODS zaznamenaly velký odliv svých voličů směrem k hnutí ANO 2011. Tato strana také část své voličské základny rekrutuje z bývalých voličů Věcí Veřejných.

Ochota zúčastnit se voleb stoupá s vyšším vzděláním

Ochotu přijít k volbám deklaruje v současnosti 77 procent dotázaných, 60 procent z nich tvrdí, že volit půjde „určitě“. Naopak 11 procent lidí svou účast u voleb striktně odmítá. Větší chuť přijít k volbám mají muži, osoby starší 60 let a vysokoškolsky vzdělaní. Naopak podíl těch, kteří odmítají volit, je nejvyšší mezi lidmi mladších 44 let. Každopádně z průzkumu vyplývá, že ochota zúčastnit se voleb se zvyšuje s jejich blížícím se termínem. 

Zajímají se lidé o politiku? 

63 procent dotázaných uvedlo, že je situace na české politické scéně zajímá. „Velmi“ se však zajímá pouze 16 procent dotázaných. Desetina respondentů se o situaci na české politické scéně nezajímá vůbec a dalších 27 procent se nezajímá „spíše“. Zájem častěji projevují muži, lidé nad šedesát let a občané s vyšším vzděláním. 

Většina lidí (78 procent) používá jako zdroj informací o politických stranách zpravodajství a diskusní pořady v televizi. Pro tři pětiny respondentů je důležitým zdrojem i zpravodajství v novinách či časopisech a na internetu. Příbuzné a známé považuje jako důležitý zdroj informací 51 procent lidí. Zpravodajství a předvolební diskuse v rozhlase jsou důležité pro polovinu respondentů. Ostatní zdroje, jako tištěné letáky politických stran, osobní setkání s politiky a předvolební billboardy, jsou důležité pro minoritní část voličů. Pokud měli dotázaní vybrat jeden nejdůležitější zdroj, zvítězila televize a její zpravodajství a diskusní pořady, které jsou nejdůležitější pro 49 procent dotázaných.

  • Důležitost zdrojů pro získávání informací zdroj: ČT24
  • Nejdůležitější zdroj informací zdroj: ČT24

Průzkum proběhl 30. 9. – 9. 10. 2013 mezi oprávněnými voliči v ČR. Reprezentativní vzorek čítal 1 200 respondentů, do volebního modelu vstoupilo 865 respondentů. Volební model vychází z aktuálních stranických preferencí a naznačuje reálné rozvržení voličských hlasů v době sběru dat, nejedná se tedy o prognózu výsledku voleb v říjnu 2013. Model zahrnuje respondenty, kteří uvedli, že by se zúčastnili voleb, a zároveň deklarovali volbu nějaké strany.

Dvanáct dní do voleb (zdroj: ČT24)