ÚS odmítl stížnost mladíka odsouzeného za web s odkazy na filmy

Brno - Ústavní soud odmítl stížnost mladíka odsouzeného za provozování webových stránek s odkazy na téměř na dva a půl tisíce filmů. Jeho pětiměsíční podmínku za porušení autorských práv sice smazala novoroční amnestie - protipirátská unie po něm ale žádá čtyři miliony korun.

„Ze všech uvedených důvodů se jedná o kriminální čin, na nějž je nezbytné použít prostředky trestního práva, včetně trestní represe,“ stálo v únorovém verdiktu Nejvyššího soudu. Ústavní soud rozsudek v plném rozsahu potvrdil. „Ústavní soud nemá, co by k rozhodovací činnosti obecných soudů dodal, a proto mu nezbylo než odmítnout ústavní stížnost,“ napsal v usnesení soudce zpravodaj Jan Filip.

Obhajoba tvrdila, že v této perspektivě by porušením autorského zákona byl i provoz nejznámějších internetových vyhledávačů nebo prosté sdělení, že „dnes večer běží v kině nějaké audiovizuální dílo“. Podle soudů ale mladík bezesporu zpřístupňoval jiným lidem filmy chráněné autorským zákonem. Svých počítačových dovedností podle Nejvyššího soudu užil zákonem zakázaným způsobem, a to ve značném rozsahu.

Problematiku takzvaných embedovaných videí, vkládaných na webové stránky z jiných serverů, řeší také evropské soudy.