V brněnské nemocnici mohou lidé inhalovat léčebné konopí. Pomůže jim od bolesti

Inhalace léčebného konopí pomáhá pacientům s chronickými bolestmi (zdroj: ČT24)

Pacienti ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně mohou používat šest nových přístrojů pro inhalaci léčebného konopí. Takzvaná vaporizační stanice je určená pro všechny nemocné, kteří navštěvují Centrum pro léčbu bolesti a léčebné konopí dosud dostávali na předpis ve formě tobolek. Vaporizační místnost je podle zástupců nemocnice první ve zdravotnickém zařízení na světě.

Chronickými bolestmi zad začala Jana Slámová z Brna trpět po opakovaných operacích. Skončila v invalidním důchodu a bere pětadvacet léků denně. Léčebné konopí jí ale ulevuje nejvýrazněji. „Beru konopí dvakrát denně, a to mi ohromně pomáhá,“ potvrzuje.

Dosud ho mohla brát jen ve formě tobolek, které na bolest zabíraly zhruba až po hodině. Nově jí stačí počkat jen pár minut; konopí totiž může v nemocnici inhalovat díky vaporizačnímu přístroji. „Horký vzduch prochází přes dávku konopí a odpařuje definované množství určené látky ze zásobníku,“ popsal princip přístroje vedoucí lékař Centra pro léčbu bolesti FNUSA Radovan Hřib.

Z inhalátoru se dostanou účinné látky do těla téměř okamžitě

Na naplnění inhalátoru je potřeba zhruba půl gramu konopí v ceně stokoruny. Množství vytvořené páry pak pacientovi vystačí asi na deset nadechnutí. Přes plíce se účinné látky dostanou do těla téměř okamžitě a na rozdíl od kouření marihuany nehrozí při inhalaci žádné zdravotní problémy.

„Účinné látky se při vaporizaci sice také destilují teplem, ale teploty nedosahují hodnot hoření materiálu, který je takto destilován,“ řekl ředitel Mezinárodního institutu pro konopí a kanabinoidy Pavel Kubů.

Radovan Hřib v současnosti léčí konopím asi osmdesát pacientů a možnost inhalace chce postupně nabídnout všem. „Pacientovi napíšu recept na konopí, on si ho vyzvedne v lékárně, v domluvený čas přijde a naučí se to. Předpokládám, že do týdne,“ řekl lékař. Vaporizér stojí kolem dvanácti tisíc korun, pacienti by se proto měli následně rozhodnout, jestli si ho pořídí.

Konopí nevyléčí, ale zmírní symptomy

Léčebné konopí nemoci podle Radovana Hřiba nevyléčí, ale dokáže mírnit symptomy anebo zbrzdit či dokonce zastavit jejich rozvoj. Je tedy předepisováno ve většině případů až ve chvíli, kdy standardní léčba nezabírá, registrované léky nemají očekávaný účinek nebo vyvolávají u pacienta nežádoucí účinky.

Stejně jako jiný lék, ani konopí není neškodné. Hrozí například psychóza, srdeční či jaterní poruchy a stejně jako u jiných léků ho nemusí všichni pacienti dobře snášet. Po inhalaci proto musí v nemocnici zůstat ještě minimálně půl hodiny na pozorování. Pokud se cítí dobře, mohou odejít domů. Jen řídit nesmí.

Fakultní nemocnice u svaté Anny byla prvním státním zdravotnickým zařízením, které v květnu 2015 začalo léčebné konopí předepisovat.