Podmínka je málo. Žalobce chce dostat úplatného soudce Knotka za mříže

Přísnější trest žádá žalobce Radim Dragoun pro bývalého soudce Josefa Knotka. Nelíbí se mu, že soud koncem loňského roku vyměřil v korupčním případu Knotkovi jen podmíněný trest. Rozhodl se proto nyní podat odvolání, v němž požaduje uložení trestu vězení.

Soud v písemném odůvodnění rozsudku, s jehož obsahem se Česká televize seznámila, vysvětluje, proč zvolil mírnější trest. Jedním z důvodů je to, že Knotek prý nyní žije spořádaně a už nesoudí. Odvolat se chce i Knotkův advokát.

Případ někdejšího soudce Josefa Knotka a dalších lidí se táhne už šest let. Zatím poslední verdikt v kauze, kde šlo o ovlivnění několika kauz za peníze, padl koncem loňského roku. Někdejší soudce z něj odešel s podmínkou a peněžitým trestem. Teď se proti čerstvému písemnému odůvodnění rozsudku odvolává státní zástupce, trest je podle něj příliš mírný. A pro Knotka požaduje trest vězení.

„Já jsem navrhoval trest odnětí svobody ve výměře pěti roků a nadále se domnívám, že nejméně trest odnětí svobody je v této věci přiléhavý,“ vysvětluje státní zástupce Radim Dragoun, proč odvolání podal. Velkou roli pak podle něj hraje to, že Knotek je v pozici soudce.

„Trestné činnosti se dopustil u pěti skutků, probíhala po delší dobu a byl to prakticky on, který tu trestnou činnost jakýmsi způsobem organizoval. Bez jeho přičinění by k ní nepochybně vůbec nedošlo,“ říká Dragoun.

Soud při vynesení podmíněného trestu pro Knotka vysvětloval hned několik důvodů, proč zvolil právě takovou výši trestu. Jedním z nich je to, že Knotek už ve vězení nějakou dobu byl, dokud pravomocný verdikt nezrušil Nejvyšší soud a pustil ho ven. Proto se jeho případem musí soudy zabývat znovu.

„S ohledem na okolnosti případu (soud přihlédl k tomu, že od spáchání trestné činnosti uvedené ve výroku o vině tohoto rozsudku uplynulo více než šest roků), osobu obžalovaného, soud považuje za dostačující ještě uložit pouze trest výchovný (trest odnětí svobody podmíněně odložený), byť se již jedná o hraniční případ,“ uvádí soud v písemném odůvodnění rozsudku.

Soud pak zohlednil, že Knotek do vězení nastoupil dobrovolně a měl dobré hodnocení z věznice. Přihlédl i k jeho věku a „nulovému riziku“, že by mohl takovou trestnou činnost jako soudce opakovat. Knotek se však taláru vzdal v roce 2013 sám, tedy poté, co byl již stíhaný a hrozilo mu kárné řízení.

Dragoun chce nyní rozsudek zvrátit. „Budu argumentovat dlouhodobostí té trestné činnosti, její závažností a osobou soudce,“ dodává Dragoun. Odvolává se ale pouze kvůli trestu pro soudce Knotka. Proti trestům ostatních obžalovaných se neohrazuje.

Knotkův advokát se chce odvolat také. S názorem státního zástupce nesouhlasí. „To jeho stanovisko považuji trošku za přitažené za vlasy. Soudce se v rozsudku velmi rozumně vyjádřil k tomu, proč ten trest dává nižší. Nejvyšší soud navíc dal doporučení změnit právní kvalifikaci na jinou s nižší trestní sazbou. Trvat potom zarputile na vězení, je trošku nesmyslné,“ říká Knotkův obhájce Pavel Polák. Případ tak bude znovu řešit odvolací soud.

„Nemůžu si říct dvacet, tak desítku“

Knotek měl na starosti trestní agendu, například krádeže, drobné loupeže či týrání dětí. Na podzim roku 2011 ho policie ještě s dalším soudcem Ladislavem Jelínkem zadržela s obviněním, že za úplatu údajně ovlivňovali soudní řízení několika případů. Zasadit se měli v rozporu se zákonem například o posun termínů hlavních líčení, dopustit se měli také manipulace se zákazem řízení. Úplatky podle vyšetřovatelů směřovaly zejména k Josefu Knotkovi.   

Policie Knotka natočila, jak se o jeden z údajných úplatků dělí se soudní zapisovatelkou. „Co bychom byli blbí, vyděláváme,“ říkal na záznamu Knotek. „Že jo, kdybychom bejvali možná řekli dvacet, třicet, tak to taky přihráli. Já říkám, nemůžu si říct dvacet, tak desítku,“ zaznělo v rozhovoru se zapisovatelkou.

Soudce Knotek podle obžaloby za úplatek zařídil například rychlejší vrácení řidičského průkazu a se spoluobžalovaným soudcem Jelínkem měli pomoci leasingovému podvodníkovi dříve z vězení. Jelínek si za to měl nechat slíbit láhev whisky. „Jsem každopádně nevinen,“ uvedl již dříve Jelínek. Stejně jako Knotek, i on vyvázl s podmínkou.