Na maturanty čeká ve středu povinná slohová práce. Pak mají tři týdny na další předměty

Středoškolákům začíná ve středu jarní termín státních maturit. Zhruba 69 tisíc studentů píše maturitní práci z češtiny, která je povinná pro všechny. Maturity pak budou pokračovat v prvním květnovém týdnu písemnými zkouškami z ostatních předmětů, na středoškoláky čekají i didaktické testy. Písemné práce z češtiny budou stejně jako loni opravovány centrálně, což na části škol vyvolalo kritiku.

  • Z údajů Cermatu vyplývá, že jde letos k maturitě 69 318 středoškoláků. To je zhruba o 500 méně než loni.

Předmětem kritiky se v minulosti stal i seznam zadání, ze kterého si maturatni vybírají témata. Ministersto školství je proto letos snížilo z deseti na šest.  

Kantoři i studenti mají řadu výhrad i k samotnému centrálnímu hodnocení. Nelíbí se jim zejména posuzování slohových útvarů, když někteří jedničkáři skončili s trojkou nebo čtyřkou. Proto se výrazně zvýšil i počet odvolání neúspěšných maturantů. Podle ministerstva je ale tento způsob známkování objektivnější, než když slohy hodnotili učitelé přímo ve školách. 

Po slohové práci z češtiny budou mít maturanti podobně jako loni tři týdny na přípravu na další zkoušky. Didaktický test z matematiky a písemná práce z angličtiny nebo ruštiny se budou psát ve středu 2. května.

Následující den budou na programu písemné práce z francouzštiny, němčiny a španělštiny s didaktickými testy z češtiny a ruštiny, 4. května pak didaktické testy z ostatních cizích jazyků. Společná část maturit skončí ve středu 9. května nepovinným obtížnějším testem z matematiky.