Stabilizace Iráku je nejdůležitější, říká Šlechtová. O rozšíření misí rozhodne vláda

Události: Mise v Iráku se má rozšířit (zdroj: ČT24)

Ve středu čeká vládu rozhodování o návrhu ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové (ANO), podle kterého by se české zahraniční mise v následujících měsících rozrostly o více než 300 vojáků. Příslušníci českých jednotek by měli posílit své kolegy v Afghánistánu, Mali i v Iráku.

V Afghánistánu návrh předpokládá nasazení až 390 českých vojáků v letech 2018 až 2020, kteří by měli pokračovat ve výcviku místní armády a v ochraně spojenců v provinciích Herát a Lógar.

V Mali by se měl počet českých vojáků zvýšit jak u asistenční a výcvikové mise Evropské unie, tak u zvláštní mise Organizace spojených národů (MINUSMA). V Iráku se chce česká armáda v počtu maximálně 110 osob dál podílet na výcviku vojáků, policistů a expertů na ochranu proti zbraním hromadného ničení.

Chemici i letečtí instruktoři

Právě v Iráku je od konce ledna nově i protichemická jednotka, jejíž příslušníci cvičí na základně Al-Taji místní specialisty. „Mají opravdu zkušenosti s nálezy jednak laboratoří takzvaného Islámského státu, ale i třeba munice, která zde byla použita. Jedná se hlavně o látky typu yperit a sarin,“ přibližuje velitel 1. výcvikové jednotky chemického vojska AČR v Iráku Pavel Breda. V roce 2019 má sama zahájit v Iráku svou činnost, jejím úkolem bude monitoring prostředí a v případě ohrožení i konkrétní obranná opatření.

Na největší základně iráckých vzdušných sil Balad zdomácněly vedle amerických stíhaček F - 16 iráckého letectva i české bitevníky L-159 Alca. Ještě nedávno bojovaly proti takzvanému Islámskému státu. Čeští letečtí instruktoři zatím dohlíží na své irácké kolegy pouze ze země, od příštího týdne už s nimi půjdou do vzduchu na cvičné lety ve dvojicích.

I po ohlášeném vítězství nad Islámským státem ale stále probíhají ozbrojené potyčky mezi iráckou armádou a buňkami islamistů. „Stabilizační role teď bude ta nejdůležitější,“ říká ministryně Šlechtová.