Odpovědnost za krach jednání je podle politiků na Babišovi. Vláda v demisi mu vyhovuje, říkají

Události: Jednání ANO o vládě s ČSSD zkrachovala (zdroj: ČT24)

Za osobní neúspěch Andreje Babiše považují představitelé politických stran krach koaličních jednání Babišova hnutí ANO s ČSSD. Někteří politici se ovšem domnívají, že Babiš před dohodou s jinými stranami preferuje další vládnutí v demisi. Prezident Miloš Zeman sdělí své stanovisko k sestavování vlády nejdřív Babišovi, oznámil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

„Znovu se ukázalo, že Andrej Babiš se ve skutečnosti domluvit na vládě nechce a nikdy nechtěl. Za šest měsíců od voleb nebyl schopen přijít s konstruktivním řešením. Současná politická krize je jeho odpovědností,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. Pokud Babiš není schopen nebo ochoten sestavit řádnou vládu s většinovou podporou, má podle Fialy dostat příležitost někdo jiný.

„ČSSD byla ochotná jít až ke krajním kompromisům. Andrej Babiš udělal všechno pro to, aby poslal Českou republiku dál do politické krize,“ myslí si i místopředseda ODS Martin Kupka. Obsese, ze které Babiš obviňoval ČSSD, když trvala na ministerstvu vnitra, ukazuje podle Kupky naopak na předsedu ANO: „Je to jeho diagnóza. Možná není divu v okamžiku, kdy je sám trestně stíhaný.“

Události, komentáře: Jan Chvojka (ČSSD), Radek Vondráček (ANO), Zbyněk Stanjura (ODS), Ivan Bartoš (Piráti), Tomio Okamura (SPD), politolog Petr Sokol (ODS) (zdroj: ČT24)

„Pokud vítěz voleb stojí o většinu ve sněmovně, tak musí dělat kompromisy a ústupky – v počtu ministrů, v programu, v personálním zastoupení. Z logiky dostanou menší strany víc, než by odpovídalo normální matematice. Ale politika není matematika. Babiš nedostal ani 30 procent a diví se, že to není většina a že ho ostatní ve sněmovně neposlouchají,“ řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Ztratili jsme půl roku a jsme na začátku. Hlavní odpovědnost má ANO. Oni rádi mluví o tom, jak vyhráli, ale velmi málo mluví o tom, jak s vítězstvím naložili. Nebyli schopni sehnat jediný hlas pro svoji vládu než ze svého hnutí, a to se stalo poprvé v historii ČR,“ připomíná Stanjura první neúspěšný Babišův pokus.

Bartoš: Babiš není státotvorný politik

I podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše šla ČSSD v ústupcích daleko. „Nemyslím si, že byla nějaká reálná snaha ze strany Andreje Babiše se domluvit. Ukazuje to, že to není státotvorný politik, jak o sobě tvrdí,“ řekl.

„Chce-li ANO sestavit vládu a makat, jak všem tvrdí, a pan Babiš tady skoro kňourá ‚oni mě nenechají‘, tak musí dělat ústupky. Protože na sestavení vlády evidentně nemá a nikdo se s ním bavit nechce, pokud neustoupí,“ uvedl Bartoš. 

Bartoš: Babiš ukazuje, že není státotvorný politik (zdroj: ČT24)

Předseda Pirátů se proto domnívá, že jednání o vládě mohla být spíš hra pro voliče, potažmo pro média. Připomněl, že požadavek sociálních demokratů na pět ministerstev nebyl ničím novým. Zopakoval také, že Piráti do vlády s ANO nepůjdou: „Strkat hlavu do oprátky s někým, na koho není spolehnutí, to si může dovolit sociální demokracie, která má velké dluhy a prohrála volby.“

Bartoš proto nevyloučil ani předčasné volby. Přicházely by podle něj v úvahu, pokud by hrozila dlouhodobá vláda bez důvěry nebo úřednická vláda navržená Zemanem. „Tak bychom asi nutných 120 hlasů na rozpuštění sněmovny hledali,“ podotkl.

Podle pravice je viníkem Babiš

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila je viníkem krachu jednání ANO a ČSSD Andrej Babiš a jeho neochota ustoupit z premiérské funkce a následně i z držení vnitra v rukou ANO.

„Pokud otázka jednoho postu povede zemi do nestability, je to neodpovědné od Andreje Babiše jako vítěze voleb i od ČSSD. Pokud vzniká vláda, kde je trestně stíhaný premiér, připadá mi logické, aby křeslo ministra vnitra neměla jeho vládní strana. Požadavek ČSSD, aby ministerstvo vnitra nevedl nominant hnutí ANO, mi připadá logický,“ prohlásil Pospíšil. Podle něj tím má republika nakročeno k předčasným volbám.

Předseda poslaneckého klubu Starostů a nezávislých Jan Farský naopak předčasné volby v dohledné době neočekává, stávající „paralýza zastupitelské demokracie“, jak působení kabinetu bez důvěry popisuje, podle něj může nadále pokračovat řadu měsíců a šéf hnutí ANO během nich může dál „nepřátelsky přebírat Českou republiku“. 

„Andrej Babiš chtěl od začátku vládnout zcela bez omezení a zcela bez skrupulí,“ prohlásil. „Požadavek sociální demokracie chápu. Nemohli vstoupit do koalice, kde by byli ve zcela podřadném postavení, protože pak by byli jen zástěrkou. Sociální demokracie si chtěla zachovat důstojnost a tím i sílu pro další jednání a prosazování programu.“

Předseda Starostů Petr Gazdík dodal, že na tahu je nyní prezident, který by se mohl pokusit přivést ANO a ČSSD znovu k jednání. Případně může pověřit sestavením vlády někoho jiného než Babiše: „Logicky se nabízí, že by to mohla být druhá nejsilnější strana ve sněmovně (ODS, pozn. red.).“ Předčasné volby považuje Gazdík až za poslední řešení, které bude znamenat selhání politiků.

„Všechno záleží na tom, jestli pan Babiš skutečně myslí vážně to, co nám říkal na jednáních, že premiérem být nemusí,“ konstatoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Lidovecký poslanec Marek Výborný ale naznačil, že výsledek nemusí být Babišovi zcela nepohodlný. „Vítězem voleb je ANO a Andrej Babiš. Je jen jeho zodpovědností, že ani bezmála po půl roce nemáme vládu s důvěrou. Pokud mu to vyhovuje, jen to svědčí o popření principů právního státu,“ uvedl.

„Je zde stále několik možností, jak sestavit stabilní vládu. Je na čase začít jednat státotvorně, s pokorou a myslet na to, co nejvíce prospěje lidem a naší zemi. Hnutí ANO ty možnosti zná. Je na nich, jak s nimi naloží a jestli dostane přednost zájem občanů nebo zájmy osobní,“ napsal na Twitteru Marian Jurečka.

Okamura: ČSSD šlo o posty a likvidaci Babiše

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura z neúspěšných jednání o vládě na rozdíl od stran pravého středu viní Lidový dům. „Jednání ČSSD a ANO zkrachovalo proto, že ČSSD jedná hlavně o korytech. Takové jednání nehájí zájmy lidí v ČR, ale hájí zájmy korytářů a mafie v ČSSD. Je na hnutí ANO, jestli si vybere návrat k jednání o pozitivním programu pro lidi, to znamená návrat k jednání s SPD. My jsme připraveni,“ napsal na Twitteru.

V Událostech, komentářích dal do souvislosti snahu ČSSD odvolat z čela sněmovního bezpečnostního výboru člena SPD Radka Kotena a usilování o resort vnitra. „Já to čtu tak, že cílem nebylo spolupracovat ve vládě, ale zlikvidovat Andreje Babiše. Toto si podle mého názoru vyhodnotilo také hnutí ANO a zjistilo, že bude docházet k permanentním střetům mezi obviněným premiérem a ČSSD, která mu půjde po krku celé téměř čtyři roky,“ prohlásil Okamura.

ČSSD nešetřil ani místopředseda SPD Radim Fiala. „Strana se sedmi procenty chce pět ministerstev, to je asi třetina. Je to naprosto drzá snaha popřít výsledek voleb. Kde jsou ‚obránci demokracie‘, kde jsou studentské stávky a revoluční vystoupení uměleckých celebrit. Nyní mlčí a za ohrožení demokracie budou považovat právě to, že zatím tento podvod na voliče nevyšel,“ napsal na Facebooku.

Okamura: SPD je připravena navázat s ANO na předchozí jednání (zdroj: ČT24)

Předseda KSČM Vojtěch Filip neočekával, že se jednání zasekne na personáliích. ČSSD a ANO podle Filipa udělaly chybu, když ze společných jednání vyřadily komunisty. „Spor by možná chtěl mediátora a tím jsme se mohli stát… Jsem přesvědčený, že by potom krach nenastal,“ podotkl.

Vondráček z ANO: Byla to nabídka, která se neodmítá

ANO a ČSSD vyjednávaly o koalici, která by se pak opřela o podporu komunistů. S nimi už se patrně ani jednat nebude. Programové rozpory sice Babišovi lidé se sociálními demokraty překlenuli, ale neúspěšně skončilo jednání o rozdělení resortů. ČSSD žádala, aby buď ve vládě nebyl Babiš, který je trestně stíhaný, nebo straně připadl resort financí či vnitra. To však ANO odmítlo, nabídlo ministerstvo spravedlnosti.

„Nevím, kde je problém na straně sociální demokracie. Urputnost po tomto postu byla tak silná, že ačkoli se nám povedla neuvěřitelná věc, že jsme odstranili 17 zásadních rozporů v programu a nakonec jsme přistoupili na pět ministerstev pro 15členný klub – nejsem si jistý, jestli něco takového už někdy v minulosti bylo – tak dohoda není,“ řekl předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Vyhovět úplně ve všem podle něj nebylo možné. „Nabídka, která padla, byla z kategorie, které se neodmítají. Ministerstvo vnitra byla jen jedna část, kruciální otázku z toho udělala sociální demokracie. Že to celé ztroskotá na jednom personálním požadavku, to jsme nečekali,“ podotkl Vondráček.