Pelikán zprostil funkce soudkyni Mašínovou. Soudila fotbalové funkcionáře, i když se znala s Peltou

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 9 Sylva Mašínová nemůže soudit. Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) ji dočasně zprostil funkce, uvedl server Česká justice s odvoláním na mluvčí ministerstva spravedlnosti. Mašínovou vyšetřovala policie kvůli stykům s bývalým předsedou Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou a nyní čelí kárné žalobě. Mimo funkci a s polovičním platem zůstane nejméně do konce kárného řízení.

Policie se činností soudkyně Mašínové zabývala proto, že jako známá Miroslava Pelty neupozornila na svoji možnou podjatost, když v roce 2016 rozhodovala spor místopředsedy FAČR Romana Berbra s bývalým rozhodčím Tomášem Kovaříkem. Odvolací Městský soud ji pak kritizoval, že nedala prostor důkazům navrženým Kovaříkem, zrušil rozsudek, který byl v Berbrův prospěch, a navíc nařídil výměnu soudce.

Český rozhlas upozornil, že si Sylva Mašínová v době těsně před a po vyhlášení rozsudku často telefonovala s Miroslavem Peltou. Policisté to prověřovali. I když policisté nedošli k závěru, že by se soudkyně dopustila zneužití pravomoci, předali materiál kárným žalobcům. Od letošního března čelí Mašínová kárné žalobě od předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala.

V kárné žalobě může být navrženo uložení důtky, snížení platu, odvolání z funkce předsedkyně senátu nebo i odvolání z funkce soudce. Nejvyšší soud nezveřejnil, jaký postih navrhuje, a neuvedl ani další podrobnosti k žalobě.

Miroslav Pelta nicméně již předsedou FAČR není. Od loňska ho policie trestně stíhá v souvislosti s údajným zmanipulováním rozdílení sportovních dotací. Mezi další stíhané patří i celá Fotbalová asociace ČR stejně jako Česká unie sportu.

O funkci přišli i další soudci

Dočasné zproštění funkce není u soudců výjimečné. Robert Pelikán po něm v poslední době sáhl například u Ivana Elischera z pražského vrchního soudu, kterého policie obvinila, že vzal úplatek a při rozhodování pak nadržoval obžalovaným, které soudil v drogových kauzách. Loni zprostil funkce i soudce Krajského soudu v Brně Jana Kozáka stíhaného policií kvůli úniku informací.

Soudit nemůže ani Helena Králová z Obvodního soudu pro Prahu 1. Pelikán ji dočasně zprostil funkce v době, kdy čelila dvěma kárným řízením kvůli nerespektování výroků nadřízených soudů a kvůli rozhodování o použití odposlechů v jedné z kauz kolem Jany Nečasové. I když soud o jedné kárné žalobě již rozhodl – návrhu na definitivní zproštění funkce však nevyhověl – suspendována zůstává, druhá žaloba je stále na stole.