Koalice ANO a ČSSD nebude. Babiš nevydá vnitro, jednání končí

ČSSD nejspíše ukončí jednání s ANO o vládě. Řekl to předseda sociální demokracie Jan Hamáček po čtvrtečním jednání. Konečné rozhodnutí by mělo padnout v pátek na jednání předsednictva. Podle Hamáčka ANO odmítlo jak možnost, že by ve vládě nebyl trestně stíhaný Andrej Babiš, tak variantu, že by ČSSD připadla kontrola nad ministerstvem vnitra. Babiš zase hovořil o „obsesi“ sociálních demokratů resortem vnitra, míní, že jeho nabídka byla dostatečná.

Po středečním jednání konstatovali zástupci ANO a ČSSD, že se podařilo vyřešit všechny programové rozpory, kterých přitom bylo ještě na počátku minulého týdne sedmnáct. Rozhodující čtvrteční schůzka, které se zúčastnili i předsedové obou stran, však ukázala, že se nepodařilo překonat personální spory.

Sociální demokraté chtěli, aby buď nebyl ve vládě trestně stíhaný předseda ANO Andrej Babiš, nebo dostala ČSSD resorty, které v souvislosti s trestním stíháním považovala za zásadní.

„Nabídli jsme, že jsme ochotni uvažovat o vládní spolupráci za předpokladu, že dostaneme pojistky – řízení ministerstva financí či ministerstva vnitra. (…) Ani to nebylo akceptováno,“ uvedl Jan Hamáček. V důsledku navrhne v pátek předsednictvu ČSSD jednání s ANO ukončit. Podle místopředsedy strany Jiřího Zimoly to znamená, že „ČSSD zůstává v opozici a je jedině na panu premiérovi v demisi, aby našel odpovídající řešení“.

UDÁLOSTI: Vyjednávání o vládě spěje do finále (zdroj: ČT24)

Babiš: Nabízeli jsme spravedlnost

Premiér v demisi Andrej Babiš, který zároveň sestavuje novou vládu, řekl, že sociálním demokratům ve finále nabízel pět ministerských křesel. Upřesnil, že ministerstva financí a vnitra mezi nimi nebyla, nabídl však ministerstvo spravedlnosti. Je přesvědčen, že to v souvislosti s dohledem na kauzu Čapí hnízdo stačí. „Státní zástupci jsou v kompetenci ministerstva spravedlnosti,“ poukázal.

Stejně jako ČSSD jsou i zástupci ANO přesvědčeni, že učinili, co mohli. „V zájmu země a občanů jsme udělali, myslím, maximum,“ míní Andrej Babiš. Požadavek sociální demokracie na ministesrtvo vnitra označil za „obsesi“. Naznačil, že ho chtěl Jan Hamáček pro sebe, ten to ovšem vzápětí odmítl. Připomněl, že nabízel i to, že ve vládě nebude předseda ani jedné ze stran.

Babiš se poradí s klubem i Zemanem

Pokud předsednictvo ČSSD v pátek skutečně potvrdí, že jednání končí neúspěšně, chce se Babiš o dalším postupu rozhodnout po úterním jednání poslaneckého klubu svého hnutí.

Avizoval i jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Pro něj bude výsledek čtvrtečního večerního jednání zřejmě překvapením. Ještě odpoledne naznačoval, že vše spěje k úspěšnému rozuzlení. „Vyjednávání, byť s nějakými obtížemi, probíhají dobře,“ řekl s odkazem na to, co se dozvěděl od špiček ČSSD, které ho před odletem do zahraničí navštívily.

ČSSD neměla o spolupráci jasno od počátku

Ačkoli jednání ANO a ČSSD dosud probíhalo, od počátku zněly ze sociální demokracie hlasy, že by strana v kabinetu vedeném Babišem být neměla. Kromě několika poslanců si to myslí i celý senátorský klub. Varoval před tím i sociálnědemokratický předseda horní komory Milan Štěch, který již v únoru při první části stranického sjezdu řekl, že v případě vlády s trestně stíhaným člověkem „ztrácíme další body“.

Podobně situaci vnímá i předseda Mladých sociálních demokratů Radek Hlaváček. Upozornil, že mezi mladými sociálními demokraty panuje asi čtyřpětinový odpor vůči koalici s ANO, a to zejména kvůli Andreji Babišovi. Hlaváček hovořil o údajné dehonestaci ze strany Andreje Babiše, zmínil se zároveň o jeho trestním stíhání, výhrady se však týkaly i předpokládané tolerance komunistickou stranou.

Odkázal i na minulou vládní spolupráci s ANO. „Zkušenost z minulého volebního období je významným faktorem, proč si vládu s hnutí ANO těžko dovedu představit,“ řekl předseda Mladých sociálních demokratů v Událostech, komentářích.