Podepsáno. Přestavba náchodské nemocnice za víc než miliardu potrvá 26 měsíců

Události ČT: Přestavba náchodské nemocnice za víc než miliardu potrvá 26 měsíců (zdroj: ČT24)

Dlouho odkládaný projekt rekonstrukce náchodské nemocnice může začít. Po letech odkladů výběrových řízení a obvinění několika lidí v úterý hejtmanství Královéhradeckého kraje podepsalo smlouvu s dodavatelem. Rekonstrukce za 1,344 miliardy korun bez DPH by měla trvat 26 měsíců. Dodavatele stavby se kraji podařilo vybrat až ve čtvrté soutěži.

Součástí tendru, který vyhrály sdružení stavebních firem Geosan Group a firma BAK, je výstavba dvou nových nemocničních staveb. Vznikne objekt pro medicinální plyny, nadzemní koridor a podzemní chodby mezi budovami.  

V úterý podepsaná smlouva obsahuje i opci na případnou druhou etapu modernizace nemocnice za odhadovaných 420 milionů korun. Vybraná firma však cenu nabídne zvlášť, pokud kraj ke druhé etapě přistoupí.

„Dnešek je okamžikem, kdy zaměstnanci a v důsledku i pacienti dostávají jistotu na zlepšení fungování náchodské nemocnice a jejích možností, jak co nejlépe pomáhat lidem. Přerušujeme onen začarovaný kruh prostupující celou historií záměru na modernizaci Oblastní nemocnice Náchod,“ řekl hejtman hradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD).

Maketa přestavby náchodské nemocnice
Zdroj: ČT24

Začarovaným kruhem myslel vlekoucí se plány a výběrová řízení, kdy se původně mělo stavět už v roce 2012 a hotovo mělo být do poloviny roku 2015.

„Nemohu mluvit za své předchůdce, ale rok trvalo, než jsme připravili takové podmínky výběrového řízení, aby se do něj mohl přihlásit větší okruh stavebních firem, ale zároveň aby nemocnici nestavěl někdo úplně bez zkušeností,“ dodal hejtman.  

Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun. Druhý tendr kraj vypsal v červenci 2015 a po šestnácti odkladech termínu jej v únoru 2016 kvůli nekvalitně zpracované dokumentaci zrušil. 

Do třetí soutěže pak zasáhlo vyšetřování policie. Kriminalisté v září 2016, těsně před otevřením obálek s nabídkami a dva týdny před krajskými volbami, zasahovali na hejtmanství a dalších místech, například i doma u tehdejšího hejtmana Lubomíra France (ČSSD).

Nové vedení kraje tendr 15. prosince 2016 zrušilo. Loni policie v souvislosti s ovlivňováním zakázky obvinila bývalého vedoucího odboru investic kraje a jednoho externího poradce pro investice.

Náchodská nemocnice zajišťuje zdravotní péči pro více než 20 tisíc lidí, ve specializovaných oborech až pro čtvrt milionu pacientů. Je největším zdravotnickým zařízením patřícím Královéhradeckému kraji, má 1500 zaměstnanců. Pod náchodskou nemocnici spadá jedenáct provozoven, z toho sedm s lůžkovou péčí o celkové kapacitě 832 lůžek.