Z brigádníků si udělali v Británii otroky. Posílali je uklízet, většinu platu si nechávali

Krajský soud v Hradci Králové v pátek potrestal recidivistu Romana Feka za obchodování s lidmi ve Velké Británii trestem odnětí svobody ve výši 8,5 roku. Jednomu z poškozených má Feko za způsobení nemajetkové újmy zaplatit 100 tisíc korun. Druhý obžalovaný Ladislav Fedák dostal trest vězení 6,5 roku a peněžitý trest 300 tisíc korun.

Rozsudek zatím není pravomocný. Fedák se proti verdiktu na místě odvolal. Feko, který vinu u soudu také odmítl, si pro odvolání ponechal lhůtu, stejně jako státní zástupce. Feko i Fedák jsou v současné době ve vazbě.

Poškození se nacházeli v otrocké pozici, uvedl soudce

Podle soudu byla vina obžalovaných prokázána, výpovědi poškozených vyhodnotil soud jako hodnověrné. „Všichni čtyři vypovídali shodně o tom, co se v Anglii dělo,“ řekl soudce Miroslav Mjartan. Dodal, že i znalci uvedli, že poškození své zážitky popisovali reálně. „Postavení poškozených bylo vyvoláno cíleně, aby se ocitli v tísni a závislosti. Byli v cizí zemi bez peněz a neuměli anglicky. Byla u nich vyloučena možnost svobodného rozhodování, nacházeli se v otrocké pozici,“ konstatoval soudce.

Roman Feko a Ladislav Fedák (vzadu) před soudem
Zdroj: David Taneček/ČTK

Státní zástupce pro Feka navrhl trest 11 až 12 let vězení a pro Fedáka 6 až 7 let. Obhájci obou mužů označili výpovědi poškozených za nevěrohodné a účelové. Advokáti odmítli, že by se jejich klienti na práci poškozených nezákonně obohatili a že by poškozené uvedli do stavu tísně.

Feko podle obžaloby poškozené nutil k práci násilím

Obžaloba, s níž se soud ztotožnil, vinila Feka a Fedáka z toho, že přiměli k práci za nevýhodných podmínek čtyři muže, kteří přijeli z Česka do Británie za výdělkem. Podle spisu Feko a Fedák v letech 2012 až 2016 v Británii v Cardiffu a na dalších místech ve Walesu na úklidových pracích zaměstnávali občany České republiky, přičemž jim vypláceli ze mzdy jen malou část. Tím si podle žalobce přišli na více než 1,3 milionu korun. 

Feko podle obžaloby poškozené nutil k práci i fyzickým násilím. Fedák, který v Británii žije, úklidovou firmu vedl. Oba byli obžalováni z obchodování s lidmi ve spolupachatelství, Feko navíc z týrání osoby žijící ve společném obydlí a ze sexuálního nátlaku.

Vyšší trest pro Feka soud odůvodnil tím, že se trestné činnosti dopustil v podmínce a měl na svědomí i další činy. Peněžitý trest soud Fekovi neuložil proto, že mu nechal propadnout zabavených více než 11 tisíc liber (asi 326 tisíc korun). Feko přitom podle soudu nebyl „mozkem“ odírání poškozených, ale vykonavatelem Fedákových pokynů. Fedáka soud označil za člověka s nadprůměrnou sociální inteligencí.