Nejtragičtější průmyslová nehoda za více než 40 let: Výbuch v chemičce zabil šest dělníků

Události: V Kralupech explodovala nádrž, zemřelo šest lidí (zdroj: ČT24)

Při čtvrtečním výbuchu v rafinerii v Kralupech nad Vltavou zemřelo šest lidí. Tragickou bilanci potvrdili záchranáři, dva lidé pak skončili v nemocnici se středně těžkým zraněním. Kolem 10. hodiny vybuchla tankovací nádrž v distribučním terminálu. Žádné nebezpečné látky do ovzduší neunikly, lidem v okolí nehrozilo nebezpečí. S bilancí šesti obětí ale patří výbuch k nejtragičtějším od 70. let minulého století.

„V tuto chvíli mohu potvrdit, že nedošlo k žádné újmě na životním prostředí, zároveň nebyli ohroženi obyvatelé okolních obcí a měst, celá ta věc se dále šetří,“ uvedl odpoledne mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl.

  • Slovenský prezident Andrej Kiska  i nový premiér Peter Pellegrini vyjádřili soustrast pozůstalým obětí výbuchu v Kralupech nad Vltavou. Uvedli to v soustrastném telegramu, které poslali svému českému prezidentovi Miloši Zemanovi. Soustrast rodinám obětí vyjádřil i český prezident.

Podle zástupců města předcházelo výbuchu čištění prázdné nádoby na pohonné hmoty, při kterém mohl být porušen technologický postup. Firma Unipetrol to však nepotvrdila.

Po výbuchu svolala rafinerie vlastní krizový štáb, jehož jednání se zúčastnil také ministr vnitra Lubomír Metnar (ANO). „Budu aktivovat a požadovat precizní kontrolní činnost, abychom mohli v rámci prevence takovým mimořádným událostem předcházet,“ řekl ČT ministr Metnar. Hasiči podle něj zásah perfektně zvládli. 

„Distribuce z tohoto silničního terminálu byla pozastavena, nicméně samotnou rafinerii tento výbuch neohrozil. Nyní probíhají přípravné práce na zarážku, neboli odstávku celé rafinerie. Práce na této odstávce nebyly zasaženy a samotná rafinerie nebyla dotčena. S odstávkou výbuch nesouvisí,“ dodal mluvčí Unipetrolu.

Podle něj  byla kralupská rafinerie v režimu útlumu před plánovanou odstávkou, která měla začít příští týden. Unipetrol už dříve avizoval nejrozsáhlejší odstávku v historii rafinerie, která měla trvat do 9. května. Provoz podniku explozí není ohrožen a pracovníci rafinerie ji budou v dalších dnech na pravidelnou odstávku připravovat.

Vedle 350 zaměstnanců bude v areálu pracovat dalších 1500 externích pracovníků, podle mluvčího tam část agenturních zaměstnanců byla už ve čtvrtek. Mezi oběťmi prý nejsou zaměstnanci Unipetrolu, ale dodavatelské firmy. Mezi mrtvými jsou i zahraniční pracovníci. 

Vyšetřovatelé zatím zjišťují příčiny neštěstí

„Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému, hasiči, policisté i záchranka. K nehodě došlo v uzavřeném areálu, takže provoz v dopravě není omezen. Můžeme uklidnit občany, že nedošlo k úniku žádných nebezpečných látek,“ uvedla mluvčí středočeské policie Markéta Jonová.

„Vyšetřovatelé zahájili výslechy všech zúčastněných osob a zjišťují příčiny a okolnosti výbuchu,“ doplnila policejní mluvčí. V tuto chvíli nelze odhadnout, jak dlouho vyšetřování potrvá. Kvůli výbuchu v kralupské chemičce zatím nebylo nutné svolat městský ani krajský krizový štáb.

Na místě výbuchu ve středu byli i dva inspektoři práce, kteří po zabezpečení místa začali prověřovat případné pochybení jak externí firmy, tak zaměstnavatele. 

„Primárně budeme hodnotit, zda byl zpracován technologický postup prací a byl dodržován. Samozřejmě mohlo dojít k pochybení dodavatelské firmy, o kterou se budeme zajímat. Ale i ze strany zaměstnavatele, který musí pracoviště předat, informovat o jeho rizicích. Zvlášť když se jedná o chemičku,“ uvedl pro ČT náměstek generálního inspektora Jiří Macíček.

90’ ČT24 - Tragický výbuch v kralupské chemičce (zdroj: ČT24)

„Máme minimálně jednu velmi dobře formulovanou vyšetřovací verzi, zatím důkazy, které máme k dispozici, této verzi nasvědčují. Ještě se ale musí spousta věcí vyšetřit, to bude ještě chvíli trvat, ale věřím, že se podaří případ vyšetřit do posledního detailu,“ uvedl ve čtvrteční 90′ ČT24 specialista na průmyslovou bezpečnost Pavel Danihelka z Vysoké školy báňské - Technické univerzity v Ostravě, který se na vyšetřování podílí.

Přesto vyšetřování potrvá až měsíce. „Zřídka kdy se stane, aby k nějaké opravdu vážné věci došlo z jediné, ničím nekombinované příčiny. Obávám se, že v tomto případě bylo příčin několik a ty se musely zkombinovat,“ dodal Danihelka. 

„Mohlo vypadat, že zásobník je čistý, ale přesto za nešťastných okolností se mohlo stát a také asi stalo, že se do něj hořlavá látka dostala,“ přiblížil možnou příčinu specialista na průmyslovou bezpečnost Danihelka.

iReportér Miroslav Kovář: Letecké záběry areálu v Kralupech po výbuchu (zdroj: ČT24)

Dva pacienti byli převezeni na Vinohrady a do Motola

Při výbuchu zemřelo šest lidí a další dva utrpěli středně těžká zranění. Záchranáři je přepravili do pražských nemocnic, uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová. Vinohradská nemocnice v Praze aktivovala takzvaný traumaplán, který počítal s příjmem většího počtu pacientů. Ten ale nakonec nebude potřeba.

Effenbergerová upřesnila, že jeden člověk má popáleniny druhého stupně zhruba na deseti procentech povrchu těla a druhý devastující poranění obličeje. Po poskytnutí nezbytné péče byli přepraveni do vinohradské a motolské nemocnice. Popálený pacient je ve stabilizovaném stavu. 

Událost byla hlášena po 10:00. Na místo bylo vysláno pět jednotek záchranářů a vrtulníky z Prahy a Liberce. „Prvotní informace hovořily o šesti zraněných. Bohužel, situace se ukázala mnohem tragičtější. Šest osob utrpělo zranění neslučitelná se životem a zasahující lékaři byli nuceni konstatovat smrt,“ uvedla Efenbergerová. Informace o šesti mrtvých měla také mluvčí krajských hasičů Vladimíra Kereková.

Zásah po výbuchu v areálu chemičky v Kralupech
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

K výbuchu došlo v den výročí náletu na Kralupy

Starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček řekl, k výbuchu došlo v části areálu, která je od města vzdálená. Lidé v okolí tak prý nebyli ohroženi. „Shodou okolností jsme si dnes připomínali výročí náletu na Kralupy nad Vltavou v roce 1945. A v době, kdy tady došlo k výbuchu, zněly po celých Kralupech asi čtvrt hodiny zvony. A nevím jesli symbolicky, došlo ve stejnou chvíli k výbuchu,“ uvedl starosta.