Zeman naznačil spojení mezi Klausem a Bakalou. Reakce jeho institutu na projev ho urazila

Prezident republiky Miloš Zeman se cítí uražen kritikou, které podrobil institut jeho předchůdce Václava Klause Zemanův inaugurační projev. Hlava státu to řekla ve čtvrtečním rozhovoru pro televizi Barrandov. Miloš Zeman především odmítl výtky vůči tomu, že se v projevu věnoval Zdeňku Bakalovi. Zdůraznil, že ho považuje za závažný celostátní problém.

„Institut Václava Klause reagoval na Bakalu. Já nevím, jestli je tento institut spojen se Zdeňkem Bakalou. Nicméně věta, že o tom mám mluvit v Ostravě, a nikoli v Praze, mě hluboce urazila, protože Bakala je celostátní problém, nikoli pouze ostravský problém,“ řekl Miloš Zeman.

V inauguračním projevu, který přednesl 8. března, obvinil znovuzvolený prezident Zdeňka Bakalu z rozsáhlé hospodářské kriminality v uhelné společnosti OKD a označil ho za velkou skvrnu. Sám Bakala se k projevu nechtěl vyjadřit, přesto hlava státu sklidila za projev širokou kritiku. Ta přicházela z různých směrů – i od lidí, kteří jindy vyjadřují odlišné názory.

Institut Václava Klause se vymezil proti projevu jako celku. Pozastavil se mimo jiné nad tím, že v něm na jedné straně nezaznělo zamyšlení nad hodnotovou krizí západoevropské civilizace, ale zato dal exkluzivní prostor Zdeňku Bakalovi. „Zeman neovládnul sám sebe a nepochopil, že inaugurační projev je jiný žánr než beseda s občany v Ostravě,“ napsal člen správní rady institutu Ivo Strejček.

Komentář institutu Zemanova předchůdce v prezidentském úřadu tak vyzněl podobně jako například reakce politologa a bývalého politika Daniela Kroupy. Podle něj projevil prezident samotnou zmínkou o něm při tak slavnostní příležitosti, jakou inaugurace je, Zdeňku Bakalovi mimořádnou čest. „Podle mě si to nezaslouží. Ve chvíli, kdy prezident při inauguračním projevu zmíní nějakého člověka, tak to znamená, že je ten člověk nesmírně důležitý,“ poznamenal Kroupa po inauguraci.

Ve shodě s Institutem Václava Klause pak poukázal na chybějící zamyšlení nad budoucím vývojem. Projev Miloše Zemana charakterizoval jako „projev, který neslibuje do budoucna nic dobrého, vlastně do budoucna neslibuje skoro nic“.

Miloš Zeman byl uveden do úřadu 8. března na společné schůzi Senátu a Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Začalo tak jeho druhé funkční období, které skončí v březnu 2023. Znovuzvolený prezident slíbil věrnost České republice, že bude zachovávat její ústavu a zákony a že svůj úřad bude zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Poté přednesl projev, ve kterém se kromě Zdeňka Bakaly vymezil také vůči některým médiím a politickým stranám. Na Zemanovy ostré útoky reagovali někteří opoziční politici odchodem ze sálu. V reakci na jeho projev také proběhly demonstrace za zachování svobody slova.