V demisi jen svítit a topit? Život je příliš krátký, hájí kroky vlády Brabec

Interview ČT24 s Richardem Brabcem (zdroj: ČT24)

Předseda ANO Andrej Babiš preferuje menšinovou vládu, protože je mnohem efektivnější, řekl v Interview ČT24 vicepremiér v demisi Richard Brabec (ANO). Hnutí je ale podle něj také přesvědčené, že je potřeba se přizpůsobit realitě. Brabec považuje za nejlepší variantu koalici s ČSSD podporovanou komunisty. Ke kritice, že vláda v demisi dělá nevratné kroky, pak poznamenal, že ODS by slovy svého předsedy možná jen svítila a topila, „život je ale příliš krátký“.

Podle Brabce není žádným tajemstvím, že Babiš preferuje menšinovou vládu, kterou považuje za mnohem efektivnější. „Pracuje, netweetuje, nevzkazuje si přes média, jak co kdo myslel. Je to funkčnější a rychlejší. Žijeme ale v nějaké realitě,“ poznamenal.

ANO proto stále jedná o koalici s ČSSD. Při vnitrostranickém průzkumu uvnitř hnutí měla největší podporu právě koalice ANO a sociálních demokratů podporovaná komunisty. K této variantě se kloní i Brabec. „Do 7. dubna to bude předmětem zásadní debaty,“ podotkl. Právě 7. dubna má totiž pokračovat přerušený sjezd ČSSD, kde by mezi straníky o spolupráci s ANO mělo proběhnout referendum.

S ODS si chce ANO vyjasnit pozice

Sociální demokraty ale rozzlobilo, když Babiš v nedělních Otázkách Václava Moravce řekl, že chce ještě jednat s ODS. Ve čtvrtek se jen mezi čtyřma očima sejde s předsedou občanských demokratů Petrem Fialou. Podle Brabce ale nebudou předmětem schůzky žádné posty. Půjde jen o vyjasnění toho, jak má ANO vnímat různé signály, které z ODS chodí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Občanští demokraté podle Brabce na jedné ze schůzek jasně řekli, že s ANO do vlády nepůjdou. „Pak jsme ale byli nařčeni, že s ODS nejednáme a nemáme zájem o spolupráci. To nás mrzelo.“ Doufá proto, že po schůzce obou předsedů se tato záležitost uzavře. 

Případná spolupráce s SPD naopak ještě definitivně uzavřená není, což budí v hnutí rozporuplné reakce. Několik ministrů ji výslovně odmítá. Brabec nemá problém s průběhem jednání, vadí mu ale některé výroky předsedy hnutí Tomia Okamury. Zmínil například vyjádření o neexistenci romského holocaustu: „To mi hodně vadilo a museli jsme si to vyříkat.“

Hádka kvůli Okamurovi

Podle deníku Právo mělo ANO právě kvůli SPD a Okamurovi bouřlivé pondělní jednání předsednictva. Brabec hádku kvůli Okamurovi připustil, proběhla ale podle něj jindy. „V pondělí jsme se pohádali kvůli jiným věcem,“ podotkl. Zmínil například nedisciplinovanost některých poslanců ANO ohledně docházení do sněmovny, což podle něj dělá problémy při hlasování.

K výtkám, že se kabinet nechová, jako by byl v demisi, pak dodal: „ODS v demisi by jen svítila a topila, ale život je krátký.“ Reagoval tím na slova předsedy ODS Petra Fialy, která pronesl při mimořádné schůzi sněmovny.  

Na hnutí ANO se ale v poslední době nejvíce snesla kritika kvůli zvolení komunisty Zdeňka Ondráčka do čela komise na kontrolu GIBS. Brabec tvrdí, že on sám hodil do urny prázdný hlasovací lístek. Předpokládá, že to udělala i řada jeho kolegů. Ondráčkovi by nicméně po téměř třiceti letech od revoluce byl ochotný odpustit, kdyby se omluvil. „Kdyby řekl, že byl mladý a s odpuštěním blbý, řada lidí by třeba názor změnila,“ myslí si.

Ondráček ale ve svých profesních rozhodnutích ničeho nelituje. Část poslanců z hnutí ANO ho přesto do čela komise podpořila. Podle Brabce argumentovali tím, že znají jeho porevoluční historii, kdy vystupoval jako dobrý policista, který navíc prošel všemi prověrkami. O kolik poslanců ANO šlo, Brabec přesně neví: „Maximálně to bylo půl na půl. Dokonce si myslím, že bylo víc lidí, kteří ho nakonec nevolili.“

Richard Brabec v roce 1989 v Kladně zakládal Občanské fórum. Jaké tedy pro něj je, když ANO vyjednává s komunisty o podpoře nové vlády? „Před 29 lety bych si to neuměl představit a bylo by mi to nepříjemné. Dnes už ty lidi znám osobně, znám jejich názory a považoval bych za mimořádně pokrytecké, kdybych říkal, že se jich štítím, protože jsou z komunistické strany. Všichni, se kterými jsem hovořil, samozřejmě odsuzují zločiny z 50. let jako temnou stránku. Já jim to věřím, možná jsem naivní,“ řekl v Interview ČT24.