Bitva o platby za státní pojištěnce - tripartita podpořila navýšení o 98 korun

Praha - Zdravotnické odbory i nemocnice podpořily na jednání zdravotnické tripartity požadavek ministra v demisi Martina Holcáta, aby vláda přidala do zdravotnictví peníze. Tripartita proto napíše premiérovi v demisi žádost, aby vláda kývla na Holcátův návrh na zvýšení odvodů za státní pojištěnce (děti či důchodce) o 98 korun na osobu měsíčně.

„Probrali jsme otázku financí do zdravotnictví, riziko krachu nemocnic a velkých obtíží zdravotních pojišťoven,“ informoval Holcát. Navýšením odvodů na 800 korun měsíčně za jednoho státního pojištěnce by resort získal ročně navíc 7,2 miliardy korun.

Zdravotnické odbory chtějí, aby měsíční platba stoupla až o 148 korun na 871 korun. Zdravotnictví by tak získalo navíc přes deset miliard, což by mělo pokrýt výpadek, který resortu způsobilo zvýšení DPH a mnohaletá stagnace měsíční platby. „Samozřejmě jsme se bavili i o vyšších částkách, já bych třeba viděl ještě dvojnásobné částky, ale musíme žít v realitě a budeme rádi, kdyby to bylo těch 98 korun,“ řekl k tomu Holcát. „My jsme jednoznačně v 98 korunách pana ministra podpořili, ale samozřejmě budeme dál vyjednávat o tom, aby částka byla vyšší,“ dodala šéfka odborů Dagmar Žitníková.

V návrhu státního rozpočtu je navýšení o 50 korun na 773 koruny, ročně by to přineslo navíc 3,7 miliardy. Vláda před týdnem projednání Holcátova návrhu odložila s tím, že je potřeba ještě provést propočty, zda by se ve státním rozpočtu nenašlo pro zdravotnictví víc. Navýšení plateb žádá i opozice, podpořila ho i pacientská sdružení.

Graf měsíčních plateb za státní pojištěnce
Zdroj: ČT24/Ministerstvo zdravotnictví ČR

Žitníková navrhuje, aby vláda odkoupila staré a nedobytné pohledávky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a aby se rozpustily zůstatky na fondech zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. Podle Holcáta je toto řešení ale legislativně složité a časově náročné. „Řešení je několik, legislativa je ale zdlouhavá. Proto jsme zvolili navýšení platby. Na vládě se jen dohadujeme o částce,“ uvedl ministr zdravotnictví v demisi. Situace by se také mohla vyřešit bezúročnou půjčkou pro VZP. Tento způsob by se zamlouval například stínovému ministrovi zdravotnictví Svatopluku Němečkovi (ČSSD). Půjčku by ale měla řešit zejmě až nová vláda, která vzejde z říjnových předčasných voleb. 

Němeček, jenž zároveň šéfuje ostravské fakultní nemocnici, ve vysílání kritizoval Nečasovu vládu, kterou viní ze současného neutěšeného stavu. Na vině je podle něj hlavně zvýšení DPH, kvůli němuž muselo zdravotnictví odvést navíc šest miliard korun. „Minimální varianta navýšení plateb za státní pojištěnce je tak o 77 korun, což by vyrovnalo propad způsobený zvýšením DPH,“ řekl ČT 24 s tím, že navýšení o 98 korun se mu jeví jako optimální. Příspěvek za státní pojištěnce nyní činí 723 korun; navýšen byl naposledy v roce 2010.

Podle šéfa Asociace českých a moravských nemocnic Eduarda Sohlicha chybějí nemocnicím peníze na zaplacení léků, materiálu a budou jim chybět i peníze na platy. Splatnost se prodlužuje a hrozí uzavírání některých oddělení. ČSSD situaci dlouhodobě kritizuje, bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) to ale označil za předvolební rétoriku, kterou chce v lidech vyvolat dojem krize.