Oceněný odbojář: Naše práce byla vlastně nadarmo

Praha – Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek ocenil celkem 17 účastníků třetího odboje. Předal jim osvědčení, pamětní dekrety a odznaky. Pět odbojářů zároveň získalo postavení válečného veterána. Mezi oceněnými je i Josef Dufek, který pomáhal převádět lidi do Rakouska. České televizi řekl, že si metálu váží, byl by ale raději, kdyby tu „komunisti nezacláněli“.

„Lhal bych, kdybych řekl, že si ocenění nevážím… byl bych ale raději, kdyby tu nezacláněli komunisti. Naše práce byla vlastně nadarmo. Klidně bych ten metál vrátil, kdyby byli pryč,“ uvedl Dufek. Ze stavu české společnosti, kdy se komunisté po loňských volbách dostali například do vedení některých krajů, viní vládní garnituru, která nedokáže lidem zajistit práci. „To je pak vhání do levicových vod,“ myslí si Dufek. Do skupiny převaděčů se zapojil ve svých dvaceti letech. Strávil přes rok ve vazbě, kde byl podle svých slov často bit a také trpěl hlady. Dostal čtyřletý trest, dva roky musel pracovat v dolech.

Osvědčení převzala také Drahomíra Strouhalová za spolupráci se zpravodajskou službou CIC, Václav Růžička za aktivní působení v odbojové skupině „Bratrstvo“ nebo evangelický farář a písničkář Svatopluk Karásek. S uznáním odbojové činnosti se pojí i finanční odškodné.

Medailonky oceněných naleznete zde.

Lidé, kteří se podíleli na boji proti totalitní diktatuře, mohou žádat o oficiální uznání statusu odbojáře a jednorázové finanční odškodnění až 100 000 korun. Stát zatím eviduje zhruba čtyři tisíce žádostí, dosud byla uznána zhruba desetina.

„Řady těch, kteří se třetího odboje zúčastnili, mezitím rok od roku neúprosně řídly. Mnoha aktivním účastníkům se tak zaslouženého ocenění dostává teprve in memoriam. Věřte mi, že je mi to osobně velice líto,“ uvedl při ceremoniálu Picek s odkazem na zákon o odboji a odporu proti zločinnému režimu, který nabyl platnosti až 17. listopadu 2011.

Rozhovor s Josefem Dufkem (zdroj: ČT24)