Zemana zajímá, jak pokračují jednání o vládě. Vyzpovídá Babiše u večeře

Prezident Miloš Zeman příští týden povečeří s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), který ho bude informovat o pokrocích ve vyjednáváních o vládě, řekl v úterý mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Ještě tento týden čeká Babiše další kolo rozhovorů s politickými stranami.

Zeman se chce podle mluvčího Hradu Ovčáčka seznámit s pokroky při jednání o sestavení vlády. Setkání podle něj navrhl premiér v demisi.

„Prezident a Andrej Babiš se dohodli, že se jednou měsíčně potkají, hovořit budou o dění ve světě i v České republice. Premiér naznačil, že seznámí prezidenta s aktuálním vývojem vyjednávání o vládě,“ uvedl Ovčáček. Podle něj by k setkání mohlo dojít v první polovině příštího týdne.

obrázek
Zdroj: ČT24

ANO bude jednat s ODS i SPD

Babiš minulý týden řekl, že se jednání o vládě bude snažit urychlit. Reagoval tak na Zemanovo prohlášení, že je z pomalého posunu vyjednávání nepatrně nervózní. Podle Babiše to možná pramení z toho, že Zeman nemá všechny informace, protože ANO nehlásí všechny termíny jednání expertních týmů médiím.

Podle Ovčáčka ale nikdo nervózní být nemusí. „Do léta máme spoustu času na vyjednávání. Důležité je, aby Babiš intenzivně vyjednával. Není ale žádný šibeniční termín,“ dodal prezidentův mluvčí.

Premiér v demisi vyzval ke schůzce o vládní spolupráci také předsedu ODS Petra Fialu. Fiala uvedl, že si Babišovu nabídku směrem k ODS vykládá jako nátlak na jiné možné koaliční partnery. V úterý ale potvrdil, že dostal pozvánku k jednání o vládní spolupráci a premiéra v demisi vyslechne.

„Poslechnu si Andreje Babiše, postoj ODS je jasný a srozumitelný. Vyjednávání pana premiéra v demisi naopak vůbec jasné a srozumitelné není,“ řekl Fiala. Koalice ANO s ODS by mohla mít ve sněmovně 103 hlasů. Proti vládní spolupráci ale podle občanských demokratů hovoří stíhání případného premiéra i dosavadní rezervovaný postoj ANO k návrhům ODS ve sněmovně.

Babiš v úterý řekl, že si nemyslí, že by ODS chtěla skutečně vyjednávat o vstupu do vlády. Ve čtvrtek si to ale hodlá při jednání s Fialou definitivně ujasnit. „Myslím, že vůle z jejich strany nebyla nikdy a je to jen takové téma, která se drží v mediálním prostoru,“ uvedl.

Schůzka ANO a ODS by se mohla uskutečnit ve čtvrtek. Ve stejný den bude šéf hnutí ANO jednat o podpoře a programových prioritách také s KSČM, SPD a ČSSD. 

Babiš tento týden chystá další kolo jednání o druhém kabinetu. První menšinová vláda ANO, kterou sestavil, nezískala v lednu důvěru sněmovny.