Landovský se vyrovnal své filmové roli. I on je „terazky majorom“

Praha – Po jednadvaceti letech od premiéry filmu Černí baroni se herec Pavel Landovský vyrovnal roli vojenského důstojníka Halušky. Ministr obrany Vlastimil Picek ho dnes povýšil do hodnosti čestného majora, a sedmasedmdesátiletý Landovský tak mohl znovu pronést kultovní větu „Terazky som majorom“ – teraz s naprostou vážností.

Černé barony natočil režisér Zdeněk Sirový podle předlohy humoristy Miroslava Švandrlíka a diváky zavedl na Zelenou horu k pomocným technickým praporům - „pétépákům“. Za jednadvacet let od premiéry mnohé citáty z filmu zlidověly, přičemž ten vůbec nejznámější pronáší ve snímku důstojník Československé lidové armády Haluška v podání Pavla Landovského: „Čo bolo, to bolo, terazky som majorom.“

Sám Landovský dnes oslavil sedmasedmdesáté narozeniny a ministr obrany Vlastimil Picek ho při té příležitosti povýšil do hodnosti majora. „Absolutně nic mu to nenárokuje. Hodností majora se proslavil a tu čestnou hodnost má už v současné době,“ řekl k ocenění Picek.

Landovského poměr k Československé lidové armádě přitom nebyl idylický; jako osobu nepohodlnou pro komunistický režim ho vidělo už vojenské velení v Mladé Boleslavi v roce 1959, kde jako vojín sloužil. „Má velmi dobré organizační schopnosti a dovede je v plné míře používat. Nedoporučujeme však udělovat mu funkce a svěřovat akce, kde byl mimo odbornou a politickou kontrolu. Je nebezpečí, že bude pošilhávat po americkém způsobu života,“ psalo ve své zprávě.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)