Za chybnou diagnózu bude snazší získat odškodné

Praha – Chyba při lékařském vyšetření nebo mylná informace od doktora mohou mít za následek zbytečný stres pacienta, strach o zdraví své nebo někoho z blízkých, a podobně. Nový občanský zákoník ale otevírá lidem, kteří se v rámci zdravotnické péče s něčím takovým setkají, mnohem snazší cestu k vymáhání odškodnění od nemocnic za takové chyby.

Ukázkovým případem může být chybně stanovená diagnóza nebo třeba zaměněný výsledek vyšetření. Než se ale ukáže skutečný stav vyšetřené osoby, může prožívat doslova muka a noční můry. Manželům z Brna třeba endokrinolog po vyšetření oznámil, že kvůli poškození plodu bude muset žena podstoupit potrat. Šlo ale o chybu laboratoře, kterou ukázala kontrolní šetření.

Nad čím se dosud jen mávlo rukou, nyní bude mnohem snazší žalovat za takzvanou nemajetkovou újmu. Od Nového roku postačí například potvrzení od psychologa nebo svědectví příbuzných. „Dá se očekávat, že budou lépe, možná kvalitněji, možná rychleji odškodňovány psychické útrapy, třeba to, že měl pacient strach o svůj život, o své zdraví,“ míní právník a člen etické komise České lékařské komory Lukáš Prudil.

Žalovaným nemocnicím může nové právní vymezení nemajetkové újmy značně zkomplikovat finanční situaci. Přitom už dnes stoupají částky za odškodné, pacienti už nepožadují řádově statisíce, ale miliony.

Odškodňování pacientů tématem Událostí (zdroj: ČT24)

§ 2950 nového Občanského zákoníku ukládá náhradu škody způsobené informací nebo radou:

„Kdo se hlásí jako příslušník určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu nebo jinak vystupuje jako odborník, nahradí škodu, způsobí-li ji neúplnou nebo nesprávnou informací nebo škodlivou radou danou za odměnu v záležitosti svého vědění nebo dovednosti. Jinak se hradí jen škoda, kterou někdo informací nebo radou způsobil vědomě.“