Slunce zakryjí mraky, ne však na dlouho

Praha – Ochlazení a kapky deště vystřídají teplý a slunečný víkend, že by mělo jít o nástup nějak trvalého stavu, ale meteorologové nepředpokládají. V půlce září se totiž znovu přihlásí o slovo teplejší dnové. Nadcházející čtyři týdny by teplotně neměly vykročit z normálu, přičemž nejtepleji bude právě v týdnu od 16. září. I srážkově půjde o průměrné období, nejvíce pršet by ale mělo v následujícím týdnu.

„Nejvíce srážek se předpokládá v prvním předpovědním týdnu, další tři týdny by měly být srážkově většinou průměrné, případně slabě podprůměrné,“ uvádějí meteorologové Českého hydrometeorologického ústav. Dlouhodobý srážkový průměr činí pro celé období 47 milimetrů.

Měsíční výhled počasí vydávaný ČHMÚ je založen na statisticko-analogické metodě, která vychází z naměřených údajů na českém území od roku 1951. Nyní sledované období bylo nejteplejší v roce 1975, kdy meteorologové naměřili průměrnou teplotu 15,3 stupně. Naopak nejchladnější bylo před 41 lety, kdy průměrná teplota dosáhla 8,4 stupně Celsia.