Referendum podle SPD podporují jen komunisté. Nepomohla ani přímluva od prezidenta

Referendum podle SPD ve sněmovně podpoří jen komunisté (zdroj: ČT24)

Poslanci začnou příští týden projednávat ústavní zákon o referendu z pera SPD. Většina klubů bude ale pro jeho zamítnutí hned v úvodním čtení. Vadí jim, že by bylo možné hlasovat i o vystoupení z Evropské unie nebo z NATO.

„Myslím si, že by lidé měli mít možnost rozhodovat o mezinárodních smlouvách,“ trvá na referendu předseda SPD Tomio Okamura. Ve středu ho podle jeho slov podpořil na Pražském hradě i prezident Miloš Zeman. Ten už na prosincovém sjezdu hnutí řekl, že sice s vystoupením z Evropské unie nesouhlasí, udělá ale vše pro to, aby lidé mohli vyjádřit svůj názor.

Ústavní návrh hnutí SPD by lidem například umožnil hlasovat i o zásadních zahraničních a bezpečnostních otázkách. A právě to se nelíbí většině sněmovních stran. ODS upozorňuje, že Česko je zastupitelská demokracie, podle ČSSD jde předloha v některých ustanoveních proti ústavě nebo zpochybňuje dělbu moci v Česku.

Postoj obyvatel ČR k členství v EU
Zdroj: ČT24

Návrh Okamurova hnutí nakonec nepodpoří ani Piráti, kteří přitom ve svém volebním programu měli podobnou vizi referenda. „O mezinárodních nebo ústavních otázkách by se hlasovalo až za řadu let, až by se Česká republika nebo občané naučili pracovat s institutem celostátního referenda,“ vysvětlil odmítavý postoj strany předseda Pirátů Ivan Bartoš. 

Možnost referenda i o zahraničních závazcích tak podporují jen dvě sněmovní strany, které mají pouze 37 z celkových dvou set poslanců. Ostatní trvají na tom, že členství Česka v EU má víc výhod než nevýhod. „Díky tomuto projektu máme v Evropě mír, volný pohyb osob i téměř volný pohyb zboží a služeb,“ uvedl premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Česko a rozpočet EU
Zdroj: ČT24

Komunisté se ale nevzdávají a v příštích letech chtějí zkusit prosadit referendum o případném vystoupení České republiky ze Severoatlantické aliance. „Je potřeba, aby se politici nebáli názorů občanů a respektovali je,“ tvrdí předseda KSČM Vojtěch Filip. Podpora pro referendum o vystoupení z NATO je ale ve sněmovně stejně malá jako v případě hlasování o vystoupení z EU.

Podstatně větší šanci projít má ústavní zákon o referendu, který by hlasování o zahraničních či bezpečnostních otázkách neumožnil. Při jednáních o vládě s hnutím ANO ho chce představit ČSSD.

Referendum o vstupu ČR do EU (2003)
Zdroj: ČT24