Šedivý k útoku na Sýrii: Rozjetou mašinérii bude těžké zastavit

Praha – Podle bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiřího Šedivého stále není jisté, kdo chemické zbraně v Sýrii použil, a je proto dobře, že budou inspektoři OSN mít ještě nějaký čas na dokončení rozborů, které ale podle Šedivého zahájili dost pozdě. „Ta mašinérie se rozjela a bude ji těžké zastavit, i když řada důkazů je nyní zpochybňována,“ uvedl Šedivý. Případné zahájení útoků podle něj bude záviset právě na zjištění inspektorů OSN, dovede si ho ale představit už v řádu dnů.

„Nikdo neví, jak k tomu výbuchu došlo, a každá strana říká něco jiného,“ upozornil Šedivý. Existuje podle něj i možnost, že útok byl způsoben povstalci, čemuž by napovídalo také to, že mohly být použity průmyslově vyráběné látky. „Neexistuje důkaz, kdo byl agresorem, ty důkazy nejsou tak stoprocentní, jak se ještě přede dvěma dny říkalo,“ shrnul Šedivý.

Je třeba zvážit i politické důsledky

„Já bych byl mnohem opatrnější, je třeba mít jasné nezvratné důkazy,“ poukázal Šedivý na to, že v minulosti došlo k případům, kdy různé skupiny útoky jen imitovaly. Vysoké vojenské vedení navíc podle něj musí zvážit i politické důsledky útoku. „Útok by mohl destabilizovat celý region i širší oblast severní Afriky,“ upozornil Šedivý, který varoval i před radikalizací islámských skupin, která by zprostředkovaně mohla ovlivnit bezpečnostní situaci v Evropě.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Nasazení českých vojáků na Golanských výšinách není reálné

Jiří Šedivý v Interview ČT24 také řekl, že mise OSN na Golanských výšinách už je personálně obsazená a není důvod, proč tam posílat další vojáky. „Myslím, že nasazení českých vojáků na Golanských výšinách teď není reálné, nevím, kdo takovou věc panu prezidentovi poradil,“ uvedl Šedivý.

Pozorovatelské mise OSN mají navíc jen omezený mandát a naši vojáci jsou oproti pozorovatelům OSN lépe vycvičení a nají také více zkušeností, například z nasazení v Afghánistánu a Iráku. „Já si nedovedu představit našeho vojáka, vysoce vycvičeného a velmi kvalitně vybaveného, vedle některých jiných, jsou tam obrovské rozdíly. Náš voják, vycvičený, zkušený z Afghánistánu a Iráku, se postaví vedle člověka, který nikdy v životě ze zbraně nevystřelil. To si myslím, že by byla svým způsobem dehonestace,“ dodal Šedivý. Představit by si dokázal jedině vyslání malé skupinky expertů, kteří by do Sýrie byli vysláni jako pozorovatelé. „Ale žádná taková žádost nepřišla,“ upozornil.