Politické karamboly nás poškozují, varuje česká diplomacie

Praha – Nepřehledná vnitropolitická situace posledních měsíců a spor někdejšího šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga s prezidentem Milošem Zemanem poškodily obraz Česka v zahraničí. Po jednání s diplomatickým sborem to připustil premiér v demisi Jiří Rusnok i odstupující ministr zahraničí Jan Kohout. Podle Rusnoka je ovšem nezbytné, aby ČR navzdory předčasným volbám a vládní výměně dostála všem svým závazkům vůči spojencům.

Premiér v demisi Jiří Rusnok po tradičním setkání s českými velvyslanci uvedl, že současná složitá politická situace má vliv na obraz České republiky v zahraničí. Česko ale podle něj i přesto dostojí svým závazkům v Evropské unii a Severoatlantické alianci. „Nemůžeme našim kolegům a partnerům v Evropské unii říkat, že v tuto chvíli nemůžeme zvednout ruku, protože nevíme, kdy budeme mít novou vládu a jakou,“ zdůraznil Rusnok s tím, že vláda, byť v demisi, musí a nadále bude zodpovědným členem mezinárodních společenství a těch uskupení, ve kterých dlouhodobě vystupuje.

„Chápu, že vaše situace v zahraničí při vysvětlování toho, co se děje v České republice, nebyla jednoduchá,“ řekl potom velvyslancům odstupující ministr zahraničí Jan Kohout. České pověsti podle něj nepomohl ani spor prezidenta Miloše Zemana a Kohoutova předchůdce Karla Schwarzenberga; ti nedokázali najít konsenzus v obsazování zahraničních misí, přičemž boj se vedl zejména o Zemanův záměr vyslat na slovenskou ambasádu někdejší první dámu Livii Klausovou.

Kohout: Jak se zbavit nálepky potížisty? Zdůrazňovat proevropský postoj

Ke změně došlo až s vládou Jiřího Rusnoka, která se prezidentovým představám o skladě diplomatického sboru neprotivila. „Vláda musela společně s prezidentem republiky jednat s cílem ukončit zbytečnou nejistotu,“ podotkl dnes Kohout s tím, že velvyslanci musí zdůrazňovat proevropský postoj země, aby se oslabil image ČR jako „trouble makera“, tedy potížisty.

Novou skupinu velvyslanců by měl prezident jmenovat do měsíce, maximálně do čtyřiceti dnů; mezi jmény nových šéfů českých diplomatických misí nebude chybět ani Livia Klausová (Bratislava) a komunista Vladimír Remek (Moskva). „Bude to určitě v celém balíku. Nebude z něj vytrženo jméno paní Klausové ani pana Remka, budou v celém balíku velvyslanců, kteří byli předloženi,“ řekl k jmenování hradní kancléř Vratislav Mynář.

Jiří Rusnok a Jan Kohout
Zdroj: ČT24

Právě vstřícný postoj Česka k unii byl jeden z hlavních nápěvů dnešního diplomatického setkání v Černínském paláci, premiér Rusnok zdůraznil, že současný kabinet je výrazně proevropštější, než byla vláda Petra Nečase.

Vstřícnější přístup k Bruselu se podle Rusnoka projeví například ve změně přístupu k evropské dani z finančních transakcí. „Zatímco předchozí vláda se rozhodla aktivně podpořit britskou žalobu proti zavedení takzvané posílené spolupráce u daně z finančních transakcí, moje vláda došla k závěru, že je třeba tento postoj přehodnotit,“ řekl Rusnok. Podle něj jde o symbolickou změnu. ČR se nekloní k zavedení daně na svém území, nepodá ale žalobu k Evropskému soudnímu dvoru, kterou zvažoval Petr Nečas.

Zemanovo „proinvestovat se“ platí i pro zahraniční politiku

Čeští diplomaté si také vyslechli hlavní cíle tuzemské zahraniční politiky: export, nová pracovní místa a investice. Právě investice coby stimul hospodářského růstu opakovaně prosazuje prezident Miloš Zeman slovy, že „k prosperitě se musíme proinvestovat“. „Toto téma je pravděpodobně jediné, které bude napříč spojovat politické strany, protože si každý uvědomuje důležitost ekonomiky v moderní diplomacii,“ podotkl i ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček.

Pomoci mají - oproti trendu minulých let - také nové zastupitelské úřady. Aktuální je otevření misí v Senegalu a v Barmě, kvůli úsporám mají být ale zdejší mise malé.