Ve věku 69 let zemřel lobbista Miroslav Šlouf, jeden ze strůjců Zemanovy cesty na Hrad

Ve věku 69 let zemřel po dlouhé nemoci lobbista a bývalý komunistický poslanec Miroslav Šlouf. Lidovým novinám a ČTK to potvrdil zdroj blízký rodině. Šlouf působil jako šéf poradců bývalého premiéra Miloše Zemana a stál i za kandidaturou současné hlavy státu na Hrad.

Šlouf působil od poloviny 70. let v KSČ, ze strany vystoupil po revoluci v roce 1991. V roce 1981 byl zvolen poslancem České národní rady (ČNR) a ve funkci působil až do roku 1992. Před revolucí působil i ve vedení Socialistického svazu mládeže (SSM). 

V 90. letech se pak zařadil k vlivným postavám ČSSD. V roce 1997 byl volebním manažerem strany a do roku 2003 zasedal v Ústředním výkonném výboru.

Pro sociálnědemokratickou kampaň před volbami 1996 také Šlouf přišel s nápadem na kontaktní předvolební kampaně inspirované polským prezidentem Aleksandrem Kwasniewským. Zatímco Polsko brázdil autobus Kwak, v českém případě šlo o přebudovanou karosu pojmenovanou Zemák, ve které Miloš Zeman coby šéf ČSSD objel republiku a pro svou stranu přivezl nebývalý výsledek. 

Předvolební kampaň ČSSD v roce 1996
Zdroj: ČTK

A s osobou Miloše Zemana spojil Šlouf své politické působení i v dalších letech. Během působení Miloše Zemana v čele Poslanecké sněmovny byl Šlouf pověřen řízením jeho sekretariátu, později šéfoval jeho poradcům na Úřadu vlády.

Šlouf byl také v roce 2008 jedním ze zakladatelů sdružení Přátelé Miloše Zemana, které si stanovilo za cíl vrátit expremiéra do politického života. Sdružení v roce 2010 vyústilo ve Stranu práv občanů – ZEMANOVCI a Šlouf se později stal předsedou jejich pražské buňky.

Miroslav Šlouf (vlevo) a František Čuba (vpravo) na sjezdu SPOZ
Zdroj: ČT24/Jaroslav Matyáš

Šloufovo jméno je ale spojené s celou řadou kauz z minulosti, které vyšetřovala i policie. Je spojován s kauzou Olovo, tedy dokumentem, který obsahoval plán diskreditační kampaně proti Zemanově stranické kolegyni Petře Buzkové. Šlouf udržoval čilé kontakty také s nekorunovaným králem podsvětí, později zavražděným podnikatelem Františkem Mrázkem.

Přátelství s Milošem Zemanem skončilo po první úspěšné prezidentské volbě v roce 2013. V posledních letech už se Šlouf veřejného života neúčastnil. Média v posledních měsících informovala o jeho vážném zdravotním stavu.