Humorem proti rasismu – pochod „Čechy v ČR nechceme“ prošel Prahou

Praha – Čechy v ČR nechceme! Tak zní motto satirického webu www.stopcechum.cz, který se snaží bojovat humorem proti xenofobii a rasismu v české společnosti. Impulzem ke vzniku platformy bylo narození paterčat na začátku června tohoto roku, po němž začaly jejich romským rodičům chodit dopisy vyhrožující fyzickou likvidací, doprovázené vlnou xenofobních reakcí na sociálních sítích. Právě dnes příznivci hnutí rozšířili svou působnost mimo virtuální prostředí a vyrazili na Pochod proti Čechům do pražských ulic.

Průvod asi padesátky lidí šel od Vyšehradu k Rašínovu nábřeží. V jeho čele kráčel brouk Pytlík obutý do sandálů a ponožek, v ruce držel coby symbol typického Čecha pivo a igelitovou tašku ze supermarketu. Na náplavce na Rašínově nábřeží pak aktivisté brouka Pytlíka symbolicky oběsili a průvod zakončili koncertem. „Stop české cunami!“ nebo „Čechy Čechům nedáme“, skandovali převážně mladí lidé. „Přehlídka českých vlastností bohužel není veselá podívaná. Jedná se o smutnou realitu, která volá po reakci, po hlase odporu,“ řekl organizátor akce Karel Roztočil.

  • Demonstranti propagují hlubší vhled a zároveň spoléhají na schopnost svých krajanů uchopit satiru jako způsob sebereflexe. autor: Jan Langer, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4977/497624.jpg
  • Věří, že to jde. autor: Jan Langer, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4977/497623.jpg
  • Pochod byl ukončen na Rašínově nábřeží demonstrativním oběšením češství plného předsudků. autor: Jan Langer, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4977/497619.jpg
  • Satirický web Čechy v ČR nechceme! zdroj: www.stopcechum.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4973/497294.jpg

Jak se cítí oběť rasové nenávisti? Jaké to je, když vám někdo vyhrožuje, že vás vyhladí? Takovou otázku si položili organizátoři iniciativy Čechy v ČR nechceme! Z webů propagujících nacismus a xenofobii převzali několik citátů a obrátili je proti samotným Čechům. K iniciativě se připojily tisíce fanoušků.

„Je super, že lidi jsou sami schopni si sednout a něco sepsat právě v tom duchu, jakým se náckové a jiní xenofobové vyjadřují o menšinách, a říci: Tak tohle ne!“ poznamenává Roztočil. Okolnosti vzniku iniciativy popsal v rozhovoru pro server Lidovky.cz takto:

"K založení hnutí Čechy v ČR nechceme! nás motivovala především naprosto neuvěřitelně odporná společenská atmosféra, která panovala po narození paterčat. Tehdy i ti lidé, které jsme dosud považovali za inteligentní, sdíleli a opakovali rasistické výkřiky různých neonacistických stránek a projevili tak svou pravou podstatu."

V návaznosti na happening se uskuteční 4. září v pražském Centru současného umění DOX diskuse na téma předsudky v nás, věnovaná předsudečnému a nacionalistickému chování českých obyvatel vůči menšinám.

Inspiraci pro plnění obsahu internetových stránek prý sbírají recesisté všude kolem. „Stačí se rozhlédnout ráno na ulici a už vidíte, co za bordel Češi dělají, a hned máte o čem psát,“ dodává Roztočil. Přiznává, že vsází na schopnost svých krajanů ocenit humor – a přitom projevit schopnost kritické sebereflexe. Cílem skupiny je, aby se Češi začali chovat slušně, pokud chtějí žít mezi slušnými lidmi.

Platforma je financovaná z vlastních zdrojů, její fungování prý ale moc nestojí. „Češi naštvali tolik slušných lidí, že všichni přikládají ruku k dílu bez nároku na honorář, ba se sami nabízejí, že přidají na potřebné výdaje,“ řekl serveru Lidovky.cz Roztočil.

K akci se připojili i někteří tuzemští karikaturisté, jejichž pohled do zrcadla českého národa není vždy příjemný. „Trvalý souboj s naší malostí je takové české specifikum. Je to neustálý boj s maloměšťákem, boj s lenochem, tím myslím myšlením,“ říká Josef Kobra Kučera, místopředseda České unie karikaturistů. Sbírku karikatur odhalujících typické české vlastnosti organizátoři založili ve spolupráci s pražským Centrem současného umění DOX.

„Česko je nejkrásnější zemí na světě. Jen je škoda, že zde žijí Češi.“

Vlasta Burian

„Češi jsou plémě nečisté, mravů hanebných, práce se štítící, druh druha okrádající a Boha neuznávající!“

Mistr Jan Hus

Humor se jako zbraň proti extremismu už několikrát osvědčil. Potvrdila to i celoevropsky úspěšná kampaň z roku 2001 Podporuj svého nácka (Be Kind to Your Local Nazi), která parodovala těžký život neonacistů.