Místní poplatky v Senátu narazily, co čeká další?

Praha - První zákon schválený sněmovnou dnes definitivně skončil. Senát, který je ode dneška jedinou funkční komorou Parlamentu, odmítl novelu umožňující zvýšit některé místní poplatky až dvojnásobně. Města a obce si tak nebudou moci zvýšit poplatky za lázeňský a rekreační pobyt a za vjezd automobilem do vybraných částí měst. V ohrožení je i balík s doprovodnými zákony k občanskému zákoníku, který levicoví senátoři odmítají kvůli navrhovanému zrušení daně z dividend. Naopak zákon, který má snížit podporu obnovitelným zdrojům, by měl v Senátu projít.

Stanovisko horní komory by měla posoudit sněmovna, která ale v úterý 20. srpna odhlasovala své rozpuštění; termín, ke kterému bude dolní komora skutečně rozpuštěna, určí až prezident Miloš Zeman. 

Co Senát dnes schválil:

  • Novela, podle níž by účastníkům jednoletých pomaturitních jazykových kurzů zůstaly výhody studenta
  • Novela, která upravuje povinnosti a práva vězňů a obviněných ve vazbě, například zmírňuje podmínky vazby
  • Nový zákon o směnárenské činnosti, který má zlepšit ochranu turistů a klientů směnáren
  • Předlohu, která reorganizuje Vojenskou policii. Nově bude mít dvě části.

Co bude s občanským zákoníkem? Rusnok se snaží přesvědčit senátory

Senátoři se podle šéfa Senátu Milana Štěcha nechystají odmítnout doprovodné normy k novému občanskému zákoníku. „Naším zájmem je, aby mohly být účinné od 1. ledna příštího roku,“ uvedl předseda Senátu. Pokud by senátoři v těchto zákonech odhalili nějaké rozpory, řešili by to s vládou tak, aby se účinnost norem nezhatila. 

Žádná zákonná opatření se podle Štěcha zatím konkrétně nepřipravují, a to ani kvůli poplatkům za pobyt v nemocnici nebo spornému nulovému zdanění akciových výnosů. Návrh ohledně zdanění dividend nechce měnit ani kabinet, podle Rusnoka to totiž bude mít vliv na státní rozpočet až v roce 2015. Nicméně sociální demokracie by nejraději zamítla celý balík s doprovodnými zákony k občanskému zákoníku, a balík zákonů tak rozdělila na předpisy k občanskému zákoníku a zvlášť pak zrušení daně z dividend. Vláda by to raději udělala naopak – schválit to nyní celé a až potom změnit tu část, kterou kritizuje nejen ČSSD, ale i prezident. 

Zákonná opatření? Na prstech jedné ruky

Premiér v demisi Jiří Rusnok sice neplánuje návrhy úprav ve zdanění dividend ani zákon o vojácích z povolání formou zákonných opatření. Vláda ale možná tento institut využije k úpravě zdanění investičních fondů. Podle premiéra je v předloze chyba, která by znamenala, že podílníci fondů nebudou platit ze svých zisků žádnou daň. Rusnok návrh označil za daňový tunel, který by podle něj měl dopady na státní rozpočet v řádech miliard korun. Stejnou formou by mohl kabinet upravit poplatky za pobyt v nemocnici: „Dovedu si představit, že v této jednoduché věci by takové zákonné opatření mohlo být připraveno. Pořád ještě jsme se o něm vůbec nebavili formálně a je otázka, jestli by to nemohl vyřešit zásah nové sněmovny,“ řekl Rusnok. Jeho kabinet by poplatky zákonným opatřením prý upravil jen proto, aby nemocnice měly jistotu, jaký bude postup od ledna. 

Podle premiéra byl návrh zákona, který se zabývá zdaněním investičních fondů, změněn při projednávání ve vládě a ve sněmovně už se normu nepodařilo opravit. Pokud by vstoupila v platnost, budou podle Rusnoka fondy ze svých zisků platit pětiprocentní daň, podílníci nic. „Stali bychom se daňovým rájem. To je chyba, která tam nepatří, v původním vládním návrhu nebyla. To si umím představit jako zákonné opatření,“ řekl Rusnok.  

Rusnok dnes zopakoval, že zákonná opatření, která po rozpuštění sněmovny schvaluje pouze Senát, kabinet využije pouze v mimořádných situacích. Jejich očekávaný počet by se podle premiéra mohl napočítat na prstech jedné ruky. Vláda chce, aby byla dokončena doprovodná legislativa k občanskému zákoníku, mezi kterou patří i návrh ohledně zdanění investičních fondů.

To, že vláda nechystá žádné závratné množství zákonných opatření, potvrdil i místopředseda vlády a ministr vnitra v demisi Martin Pecina. „Já to potvrzuji, že například z mého resortu nedojde k žádnému zákonnému opatření,“ uvedl v Událostech, komentářích. I on ale připustil, že pětiprocentní zdanění investičních fondů, které podle něj někdo „propašoval“ do balíku zákonů upravujících provádění občanského zákoníku, by mohlo být právě tím případem, kdy se vláda zákonnému opatření nevyhne, a to v případě, že by kvůli tomuto konkrétnímu opatření Senát odmítal schválit celý balík zákonů.