Dětský nádor oka odhalí blesk foťáku. Díky nové léčbě už děti o oči nepřichází

Události: Dětskou rakovinu oka odhalí šilhání i blesk foťáku (zdroj: ČT24)

Nádory se nevyhýbají ani těm nejmenším: u malých dětí se objevuje oční nádor retinoblastom. Ten je zvláštní tím, že ho vedle šilhání prozradí i snímek vyfocený s bleskem, oko nemocného dítěte se totiž místo červeně zbarví do bíla. Právě na malé nádory letos upozorňuje Den dětské onkologie.

Léčba nádoru retinoblastomu, který způsobuje vzácná mutace genu, je poměrně úspěšná. Jenže nemoc se u malých dětí odhalí často až v pokročilém stadiu. Zatímco dříve bylo jedinou šancí oko odstranit, nová metoda už je šetrnější.

Že je něco v nepořádku, mohou rodiče zjistit sami, a to i vyfocením dítěte bleskem. „Tam prominují (vystupují) bělavé nádorové hmoty. Druhým nejčastějším příznakem je šilhání. Protože tam, kde retinoblastom roste, tak tam dítě nevidí,“ shrnuje způsoby, jak na onecmonění přijít, Karel Švojgr z Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol.

Ročně se retinoblastom objeví v Česku zhruba u deseti dětí. Donedávna víc než polovina případů končilo odstraněním oka. V pražské nemocnici Motol ale už rok používají novou metodu, která zvyšuje pravděpodobnost, že se malým pacientům podaří oko zachránit.

Nádor oka retinoblastom
Zdroj: ČT24

„Katétr se zavádí přes tříselnou tepnu až do krční tepny. Umístí se do odstupu pro tepny pro oko. Musíme zavést tenký katétřík, díky kterému můžeme aplikovat cytostatikum přímo,“ popsal léčbu primář Kliniky zobrazovacích metod FN Motol Radek Pádr. 

Léčba podávaná do místa nádoru je nejen šetrnější, ale hlavně účinnější. „Umožňuje až v devadesáti procentech případů zachránit očičko,“ dodává Pádr.

Nová léčba už pomohla sedmi dětem. I když jsou vyléčení, musí ale pacienti zůstat pod kontrolou lékařů. Rakovina se totiž může vrátit.

Nejhorší je nevědomost, říká matka a sdílí svoji zkušenost

Jednou z malých pacientů byla i Amélie. „Když byly Amélce tři roky, tak se začala tvořit nová ložiska, která už se nedala léčit, protože to prostoupilo až na rohovku, tak to očičko muselo ven,“ říká její matka Lucie Krahulcová.

Retinoblastom u Amélie odhalili v pěti měsících. O odstranění nádoru se lékaři snažili skoro tři roky. Pro Lucii Krahulcovou byl nejtěžší nedostatek informací. Spolu s dalšími matkami se tak snaží ostatním rodičům pomáhat a sdílet svoje zkušenosti