Strany domlouvají obecné referendum. ANO odmítá, aby bylo možné hlasovat o „czexitu“

Okamura: Zástupci stran se shodli, že by mělo být obecné referendum závazné (zdroj: ČT24)

Zástupci hnutí ANO, SPD komunistů a Pirátů se ve sněmovně sešli na pracovní schůzce kvůli zákonu o obecném referendu. Strany prý ladily noty před tím, než se zákon dostane na stůl ve sněmovně. Podle předsedy předkládajícího hnutí Tomia Okamury se účastníci schůzky shodli, že by mělo být obecné referendum závazné. Panují ale rozpory, čeho všeho by se mohlo týkat. Podle exministryně spravedlnosti Heleny Válkové zatím trvá hnutí ANO na tom, že by tématem referenda nesmělo být například vystoupení Česka z EU.

Prosazení možnosti všeobecného hlasování o vystoupení z EU – takzvaném „czexitu“ – je ale jednou z priorit hnutí SPD, jehož hlasy by Babišovi mohly pomoct získat důvěru sněmovny. 

Na pracovní schůzce řešili zástupci stran několik okruhů: aby bylo referendum prohlášeno za platné, tak by se ho mělo účastnit zhruba 500 až 700 tisíc lidí. I tady se ale představy stran liší: SPD by si představovalo výrazně méně. Stejně jako v otázce toho, kolik podpisů by mělo být nutné pro svolání všelidového hlasování. I tady je rozptyl od 100 tisíce až po 700 tisíc hlasů.

Podle Okamury panuje shoda na závaznosti referenda. U hranice účasti potřebné pro platnost strany navrhovaly čísla mezi nulou až 35 procenty. „Co se týče podpisů pro vyvolání, nejčastěji se mluví o 500 až 700 tisících podpisů,“ uvedl. SPD dříve navrhovala sto tisíc podpisů, ANO hovořilo až o 800 tisících.

Události, komentáře: Strany začaly diskuzi ohledně obecného referenda (zdroj: ČT24)

Podle prvního místopředsedy lidovců Mariana Jurečky hrozí v případě obecného referenda zahrávání s ohněm: „Ty parametry musí stát – řekněme – nad běžnou volební účastí. Bavme se o tom, aby to bylo alespoň 50 procent oprávněných voličům. Aby počet podpisů pro vyvolání referenda byl někde nad hranicí 800 tisíc,“ uvedl pro ČT24. 

Návrh ústavního zákona předložilo hnutí SPD a Babišova vláda ho navzdory doporučení svých legislativců nezamítla. Podle Okamury na schůzce panovala shoda, že by sněmovna mohla poslat předlohu do Senátu v polovině roku.

Jde ale o ústavní zákon, který by muselo podpořit nejméně 120 poslanců a také třípětinová většina v Senátu, sněmovna navíc v tomto případě nemůže případné senátní veto přehlasovat.

Otázku případného vystoupení Česka z EU by mohl řešit speciální zákon

V případě zahraničněpolitických otázek včetně vystoupení Česka z EU by pak mohl být přijat speciální ústavní zákon. To vidí jako cestu předseda KSČM Vojtěch Filip. „Nevylučujeme ani referenda speciální, pokud by nebyla vůle to v tom obecném referendu přijmout.“ 

Piráti zase navrhují speciální podmínky, například výrazně vyšší počet podpisů. Piráti navrhují, aby se nižší kvórum mohlo týkat vnitrostátních otázek, jako je třeba kouření v restauracích. O členství v mezinárodních organizacích by pak měla rozhodovat kvalifikovaná šedesátiprocentní většina.

Piráti navrhují dva typy referenda (zdroj: ČT24)

Středeční schůzky se neúčastnili zástupci ČSSD, hnutí ANO prý čeká na výsledek volebního sjezdu. Pozváni nebyli ani lidovci. Válková k tomu podotkla, že na jednání se sešly strany, které měly o téma zájem. Strany budou v diskusi o referendu pokračovat příští týden.

ODS zákon o obecném referendu odmítá jako celek. „K parlamentní demokracii našeho typu institut obecného referenda nepatří. Je to věc, která problematizuje politickou odpovědnost, která neumožňuje dobře rozhodovat o složitých otázkách,“ opakoval ve středu předseda strany Petr Fiala. Referendum podle něj patří do nižších úrovní politiky, například při rozhodováních v obcích.