Vojáci prý odjíždějí na některé mise bez dostatečného výcviku

Praha - Armáda si cení statečnosti vojáků, které posílá do Afghánistánu bez toho, aby byli pro náročnou misi úplně vycvičeni. Těmito slovy povzbuzoval pochybující piloty vrtulníků jeden z nejvyšších armádních velitelů Jiří Halaška. Pochybující letci by si podle něho měli vzít příklad z odvážnějších kolegů na zemi, argumentoval například na základně v Přerově. Čtyři piloti tamější posádky se odmítli přeškolit na vrtulníky připravované pro nasazení do zahraničních misí. Z řad vojáků se ozývají hlasy, že přípravy na Afghánistán jsou ukvapené a nedostatečné.

V červnu ocenil Halaška statečnost vojáků, kteří do této země odjeli během čtrnácti dnů, bez výcviku, když armáda potřebovala náhradu za vojáky, již v Logaru najeli na minu. „Řekl jsem, že tam letěli bez výcviku - tím se myslelo, že bez konkrétního výcviku, který absolvoval celý kontigent,“ omlouvá Halaška zpětně svůj výrok s tím, že šlo o nadsázku a že vojáci by nejeli bez přípravy.

Podle generála šlo o zkušené vojáky, kteří už měli za sebou zahraniční mise, a navíc situace v Afghánistánu simulují v rámci běžného výcviku. Přesto se na afghánské podmínky ale museli připravovat až přímo tam.

Bývalý náčelník Generálního štábu ČR Jiří Šedivý takový postup chápe, pokud je východiskem z nouze. Armáda si ale podle něho pro podobné případy nevytváří zálohy a zbytečně zapříčiňuje konflikty mezi velením a piloty vrtulníků, protože neumí komunikovat s vojáky a veřejností.

Problémy kolem vrtulníkové mise v Afghánistánu vnímá armáda velmi citlivě. Svědčí o tom třeba i to, že o některé přerovské piloty se v souvislosti se zprávami v médiích zajímá armádní kontrarozvědka,