Český Prague Pride je směsí aktivismu a party, říká ředitel Walek

Praha - V Praze začíná třetí ročník festivalu sexuálních menšin Prague Pride. Slavnostní zahájení proběhne od 17:00 v rezidenci primátora. Přehlídka se zaměřuje na život leseb, gayů a bisexuálů. Během týdne nabídne téměř stovku kulturních, společenských i sportovních událostí. Na sobotním pochodu městem organizátoři očekávají až patnáct tisíc lidí. Hlavním tématem festivalu se tentokrát stal coming out, tedy zveřejnění a přijetí odlišné sexuální orientace. „Podobné festivaly směrem na východ od ČR jsou více aktivistické, je tam víc nebezpečno. Na západě je to spíš party. Tady v Česku je to pak takový mix,“ podotkl ředitel festivalu Czeslaw Walek.

Coming out je pořád tabu hodně v politice nebo ve sportu. „Téma coming outu se týká každého z nás, každý si tím prošel jinak, někoho vyhodili z práce, někoho z domu, někoho objali. Chceme ukázat, že by se lidi neměli bát a ukázat, kým jsou,“ prohlásil ředitel festivalu Prague Pride Czeslaw Walek.

V rámci Prague Pride proběhne například debata o coming outu v politice za účasti amerického kongresmana Davida Cicillineho. Ten se v roce 2003 stal vůbec prvním otevřeně vystupujícím gay starostou hlavního města amerického státu (Providence, Rhode Island). Dalšími debatujícími budou konzervativní poslanec britské Dolní sněmovny Michael Freer a liberální poslanec nizozemského parlamentu Mark Verheijen. „Budou mluvit o tom, jak jejich politické strany coming out přijaly,“ poznamenal Walek. Z českých politiků byli pozváni Jiří Dienstbier, Jana Černochová nebo Gustav Slamečka.

Czeslaw Walek hostem Studia 6 (zdroj: ČT24)

Novinkou Prague Pride 2013 bude festivalový obývák na piazzetě Národního divadla, kde se bude odehrávat část festivalového programu a zároveň to má být příjemné místo s kavárnou a posezením pro nahodilá setkání.

Na piazzetě bude mimo jiné k vidění také výstava fotografií s názvem COMING OUT. „Když mluvíme o coming outu, často zapomínáme na lidi, kterých se také bezprostředně týká – rodiče, sourozence, kolegy v práci. Fotografické portréty proto představí gaye a lesby, kteří se vyfotili s lidmi ze svého okolí, s nimiž si prošli coming outem,“ píší organizátoři.

Prague Pride
Zdroj: ČTK/René Fluger

Vrcholem festivalu bude stejně jako v minulých letech karnevalový průvod centrem města. Účastnit se ho mají tisíce Čechů i cizinců. Lišit se bude tentokrát trasa pochodu, která směřuje z centra města na Letnou. V Letenských sadech budou od čtyř hodin odpoledne připravena dvě hudební pódia, kde vystoupí newyorský projekt Hercules and Love Affair Sound System, české kapely Cartonnage, Lanugo, Jan Bendig a další. Moderovat budou herci Jan Cina a Petr Vančura.

Střelecký ostrov, kde pochod vždy končil a kde se pak konal koncert, se opravuje. Místa na „tradiční cestě“ z Václavského náměstí přes Národní si navíc zamluvili odpůrci. Podle magistrátního přehledu shromáždění by se na zamluvených místech měl konat Pochod pro rodinu Mladých křesťanských demokratů či shromáždění konzervativní iniciativy D.O.S.T. Ta proti festivalu Prague Pride ostře vystupovala. Svou akci nahlásila už v únoru. Prostor chce využít i křesťanská Liga Pár Páru ke svému evangelizačnímu průvodu.

  • Nad přehlídkou, kterou sami pořadatelé nazývají „nejteplejším festivalem v roce“, mají záštitu pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) a starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).