Španělské soudy podpořily českou matku ve sporu o dceru. Návrat byl ale dramatický

Španělské úřady předaly jedenáctiletou dívku zpět její české matce. Katalánský obchodník Antoni Miquel nedodržel před rokem a půl rozsudek královéhradeckého soudu a poté, co soud rozhodl o týdenní střídavé péči, odvezl dítě do Španělska. Tamní soud nyní rozhodl, že otec musí dítě předat matce do Česka.

„Španělské soudy rozhodly o vydání dítěte, což je v souladu s rozhodnutími zdejšího soudu a je to tak správně, protože soudy by se měly v rámci Evropské unie navzájem respektovat,“ komentovala verdikt na případu nezávislá advokátka Gabriela Vilímková.

Mezinárodní spor mezi bývalými manželi trvá už pět let. Ve Španělsku byla dívka s otcem rok a půl. Podle tamních novin odjet ze země nechtěla. Její dramatický návrat musela zajistit policie.

Před čtyřmi lety se naopak domáhal kontaktu s dcerou v Česku otec. Několik dní protestoval před královéhradeckým soudem. Když soud nařídil střídavou péči, dítě odvezl do španělské Tarragony.

Antoni Miquel protestuje před soudem kvůli dceři, kterou chce mít ve střídavé péči
Zdroj: ČT24

Matka dceru déle než rok neviděla. Potom šla na stejné místo protestovat zase ona. „Pro mě je to samozřejmě únos, nehledě na to, že se jedná o jednoznačné porušení rozsudku soudu České republiky,“ řekla loni v dubnu.

V hradecké škole, kam dívka chodila před odjezdem do Španělska, jí stále drží volnou lavici v šesté třídě. „Mohla by nastoupit do ročníku, do kterého patří. Mohla by na základě nějakého přezkoušení eventuálně nastoupit o ročník níž,“ poznamenal ředitel ZŠ Josefa Gočára Petr Sadílek.

Monika Catalá protestuje před soudem kvůli dceři, kterou otec odvezl do Španělska
Zdroj: ČT24

Matka teď už o vleklém případu před kamerou mluvit nechce. České úřady ji podle jejích slov zklamaly alibismem a liknavostí.

„Mě zarazilo, že odborníci z úřadu, který má hájit práva dítěte, doporučili, aby soudní jednání bylo odročeno, neboť dítě delší dobu neviděli, neznají jeho názor, a tudíž nemohou zaujmout stanovisko,“ uvedl krajský náměstek hejtmana pro sociální oblast Vladimír Derner (KDU-ČSL).

Ze sdělení otce pro tarragonský deník vyplývá, že chce o kontakt s dcerou dál usilovat. Pokud bude spor rodičů pokračovat, budou o něm rozhodovat opět české soudy.