Konec nadstandardů: Za lepší péči už komplet ze svého - nebo ne?

Praha – Ode dneška vychází ve sbírce zákonů nařízení Ústavního soudu, který tzv. zdravotnické nadstandardy zrušil. Pacienti si tam už nemohou doplatit rozdíl mezi tím, co hradí zdravotní pojišťovna, a cenou nadstandardu. Nemocnice ale chtějí vyjít pacientům vstříc a neví, jak se zachovají, pokud pacient bude proplácení nadstandardů chtít - třeba kvůli nedostatku peněž. Některé z nich už připustily, že by se rozhodnutím soudu nemusely řídit. Ministerstvo zdravotnictví se myšlenky dvojí péče nevzdává a chystá nový zákon, který by je znovu zavedl. Řešit jej ale pravděpodobně bude až nová sněmovna po volbách.

V nemocnicích, které mají smlouvu se zdravotní pojišťovnou, si pacienti ode dneška už nemohou doplatit rozdíl mezi tím, co hradí zdravotní pojišťovna, a cenou nadstandardu. V zařízeních, která mají smlouvu se zdravotní pojišťovnou, si pacienti nebudou moci podle právního výkladu ministerstva zaplatit ani nadstandard celý. Podle právního názoru ČSSD by to ale mělo být nadále možné.

Nadále mohou nadstandardy poskytovat soukromá zařízení, která nemají smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Pacienti si tam ale nadstandard zaplatí celý. Rozhodnutí ÚS se netýká nadstandardů, které nesouvisejí s péčí, takže si pacienti dál budou připlácet například na lepší pokoj.

Ministerstvo zdravotnictví
Zdroj: ČT24

Jedním ze zdravotnických zařízení, která složité dilema začala řešit, je brněnská fakultní nemocnice. Zatím zde neví, jakou péči a za jakých podmínek budou moci pacientům po zrušení nadstandardů nabídnout. Vedení zatím usilovně jedná a obrátilo se s dotazem také na ministerstvo. Že by lékaři od zájemců o kvalitnější péči vybírali další peníze, navíc jednají i pojišťovny, které nejsou proti. „Já si dovedu představit, že zdravotní pojišťovny ty samotné výkony zaplatí,“ řekl České televizi prezident svazu Jaromír Gajdáček.

Pokud by začaly pojišťovny s nemocnicemi takto spolupracovat, úhrady za nadstandard by se dělily. Pacient by nemocnicím zaplatil v plné ceně materiál, tedy například celou čočku nebo sádru. Na pojišťovnu by pak zbývalo uhrazení vlastního zákroku (např. operace nebo aplikace sádry).

Nemocnice
Zdroj: ČT24

Z ministerstva zdravotnictví ale přichází varování. Podle náměstka Martina Plíška v takovém případě půjde o obcházení nálezu Ústavního soudu. „Takový postup bych nemocnicím nedoporučoval,“ zmínil Plíšek. Řadě nemocnic ale stejně poradili vlastní právníci. Místní zdravotníci proto zatím nadstandard nabízet nebudou. „Sdělíme pacientům, že poskytnout nadstandard u nás už není možné. A pokud chtějí lepší oční čočku nebo lehčí sádru, musejí jít jinam. Zákon obcházet nebudeme,“ řekla mluvčí Fakultní nemocnice Motol Pavlína Danková.

„Nabídku nadstandardů jsme už z nemocničního webu stáhli, když jsou zakázané. Ctíme zákon a budeme ho dodržovat,“ řekla mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Petra Pekařová. Zájem o sádry pacienti v této nemocnici podle mluvčí neměli, nejvíc se zajímali o lepší čočky.

Od poloviny července si výdobytky medicíny musí lidé hradit celé. Změna a související nárůst cen se týkají především lepších očních čoček, kde Češi možnost připlácet si za léčbu využívali nejčastěji; čočky pro ně nyní podraží až o sto procent.

  • „Nález ÚS, který dnes byl publikován, znamená, že pacienti se už nebudou moci finančně podílet na péči, která je hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Nemohou si připlatit rozdíl mezi cenou výkonu a úhradou ze zdravotního pojištění, ani si materiál (vylehčenou sádru, nitrooční čočku) zaplatit sami, protože zákon to neumožňuje,“ řekl Plíšek.
Nadstandardy mají zatím vale (zdroj: ČT24)

CO ÚSTAVNÍ SOUD ZRUŠIL?

Pokud existovaly dvě rovnocenné alternativy léčby, mohl si pacient vybrat mezi základní a nadstandardní. Pojišťovna ale hradila „takový způsob zdravotních služeb, který je v souladu s účelným a hospodárným vynakládáním zdrojů veřejného zdravotního pojištění“, tedy levnější variantu. Rozdíl v nákladech platil pacient.

Nadstandardy se vztahovaly na osmnáct zákroků, mj. na lehčí sádru, některá očkování nebo lepší oční čočky. Pacienti měli zájem hlavně o měkké čočky, které řeší více očních vad, za něž dali přes 40 milionů. Další čtyři miliony si lidé připlatili za očkování a 1,5 milionu za lehčí sádru.

Ústavní soud nadstandardy ve zdravotnictví svým nálezem z 2. července zrušil; myšlenku dvojí péče principiálně neodmítl, vadila mu ale nesrozumitelnost celé normy a fakt, že místo zákona byly nadstandardy definovány pouze ministerskou vyhláškou.

ČEHO SE VERDIKT NEJVÍCE DOTKL?

Pro nemocnice představuje krok Ústavního soudu komplikace, nejvýrazněji dopadne na oční lékařství. „Pacienty objednáváme až půl roku dopředu, takže i ty (nadstandardní) čočky už máme na skladech,“ podotýká Deli Siveková, lékařka oční kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „Bude zajímavá situace, jak vysvětlovat pacientům, že mají platit minimálně o deset tisíc víc na operaci.“

CO BUDE DÁL?

Ministerstvo zdravotnictví věří, že se stávající nadstandardy podaří prosadit do zákona. „Musí tomu ale předcházet dohoda s odbornými společnostmi, pojišťovnami a pacientskými organizacemi,“ dodává náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu Martin Plíšek. Už objednaným pacientům ale vyhovět nestihne; je totiž velmi pravděpodobné, že se nadstandardy dostanou na pořad dne nejdřív s novou sněmovnou.