Překvapení se nekoná, oznámila Jermanová. Za premiéra chce ANO pouze Babiše

Pokorná Jermanová: Náš jediný kandidát na premiéra je Andrej Babiš (zdroj: ČT24)

Jediným kandidátem na premiéra za hnutí ANO je jeho předseda Andrej Babiš. Jednomyslně to odhlasoval celostátní výbor hnutí, který tím reagoval na některé Babišovy náznaky z minulého týdne, v nichž premiér a šéf ANO mluvil o tom, že on premiérem být nemusí. Prezident Miloš Zeman v úterním pořadu televize Barrandov prohlásil, že protikandidátovi Jiřímu Drahošovi nedá možnost zasáhnout do výběru premiéra při druhém pokusu o sestavení vlády. I kdyby Zeman prohrál, jmenuje Babiše premiérem před koncem svého mandátu.

„Pan předseda Andrej Babiš informoval členy výboru o tom, jak probíhají vyjednávání o případné nové vládě. Sdělili jsme i informace týkající se jeho prohlášení do médií a musím vás zklamat, žádné překvapení se nekoná. Jak už jsme avizovali, výbor jednomyslně potvrdil pana předsedu Andreje Babiše jako jediného kandidáta na premiéra,“ sdělila po jednání výboru místopředsedkyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová.

Pan Babiš se nás ptal na názor, a než stihl něco pořádně říct, tak jsme mu vyčinili za prohlášení, jaké udělal, protože jsme to viděli spíš jako odlehčení situace a skutečně ne jako vážné prohlášení.
Ladislav Okleštěk
poslanec a hejtman Olomouckého kraje (ANO)

Apelovala na Babiše, že i když říká dobrý den, musí zvážit tón, jakým to říká. „Pak z toho vznikají různé příběhy, které se nezakládají na pravdě,“ uvedla Jermanová s tím, že Babišova mediální vyjádření členy hnutí ANO matou. „Jsme pak stavěni do pozice, že nevíme, co si máme myslet,“ řekla Jermanová. Její slova potvrdil místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

Ten také  uvedl, že hnutí bude se stranami v Poslanecké sněmovně jednat o případné koalici či o podpoře menšinového kabinetu. V úterý v 08:00 se sejde se zástupci komunistů, ve středu ve 14:00 s ODS, poté i s dalšími stranami.

Stíhání přináší do jednání o vládě problém

Babiš minulý týden v rozhovoru pro ČT otevřeně připustil, že by šéfem příští vlády být nemusel. Reagoval tím na hlasy z parlamentních stran, pro které je překážkou spolupráce právě Babiš, a to především kvůli obvinění v kauze Čapí hnízdo. V úspěch dalšího menšinového kabinetu ve sněmovně už Babiš příliš nevěří, zaměřit se proto hodlá na hledání koaličního partnera.

Okleštěk: Panu Babišovi jsme vyčinili za jeho mediální prohlášení. Pro ANO je jediný premiér (zdroj: ČT24)

„Shodně z těch stran zaznívá, že mají problém s tím, aby ve vládě byl kdokoliv obviněný. Měli by ctít presumpci neviny, ale uvidíme, jak se tomu strany postaví. To je otázka na hnutí ANO. Já jsem neměl sen být premiérem, ale je to k debatě… Není nikde zákon, že tam musím být,“ řekl Andrej Babiš minulý týden.

Tehdy taky naznačil, že jako o ministerském předsedovi se mluví o současném ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). „Já mu to říkám, ale on z toho má velký stres,“ poznamenal Babiš.

Zeman nedá Drahošovi žádnou možnost zasáhnout do výběru premiéra

Prezident Miloš Zeman jmenuje šéfa hnutí ANO podruhé premiérem před koncem svého prezidentského mandátu, pokud ve víkendových prezidentských volbách prohraje. Pokud volby vyhraje, do konce svého prvního mandátu ho jen pověří sestavením vlády. Vyplývá to ze Zemanova vyjádření v televizi Barrandov. Jeho protikandidát Jiří Drahoš podle Zemana nebude mít šanci do výběru premiéra v druhém pokusu zasáhnout.

„V každém případě by to dopadlo tak jako tak, byl by (Babiš) opět premiérem, buď dříve, nebo později,“ řekl Zeman. Babišova jednobarevná menšinová vláda minulý týden ve středu schválila svou demisi poté, co v úterý nedostala důvěru sněmovny. Zeman několikrát avizoval, že jednáním o vzniku nového kabinetu pověří v druhém pokusu opět Babiše. Dosud ale mluvil o tom, že před novým jmenováním Babiše premiérem od něj bude chtít zaručené hlasy většiny poslanců, kteří nový kabinet podpoří.