Babiš: Premiérem být nemusím, rozhodne hnutí ANO

Babiš: Premiérem být nemusím (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) připouští, že by šéfem příští vlády být nemusel. Řekl to v rozhovoru pro Českou televizi. Pro ostatní strany je totiž překážkou spolupráce právě on, a to především kvůli obvinění v kauze Čapí hnízdo. V úspěch dalšího menšinového kabinetu ve sněmovně už Babiš příliš nevěří, zaměří se proto na hledání koaličního partnera.

„Shodně z těch stran zaznívá, že mají problém s tím, aby ve vládě byl kdokoliv obviněný. Měli by ctít presumpci neviny, ale uvidíme, jak se tomu strany postaví. To je otázka na hnutí ANO. Já jsem neměl sen být premiérem, ale je to k debatě… Není nikde zákon, že tam musím být,“ řekl Andrej Babiš.

Kdo by jej případně mohl nahradit zatím neuvedl. „Je otázka například vyjednávání našich zájmů v zahraničí, kdo by to jak uměl, kdo je jak jazykově vybaven a kdo je jak schopen vyjednávat a navazovat vztahy,“ podotkl.

Nevyloučil ale, že se mluví například o současném vicepremiérovi a ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). „Já mu to říkám, ale on z toho má velký stres,“ poznamenal Babiš s tím, že rozhodnutí bude na hnutí ANO.

„Jsem přesvědčen, že velká většina našich voličů si přeje, aby byl Andrej Babiš premiérem,“ reagoval Brabec.

O koalici chce jednat s ČSSD, ODS a lidovci. S komunisty a SPD jen o programu

Premiér už netrvá na menšinové vládě ANO, jednat chce o koalici. „Dnes máme jednání s ČSSD, která se v médiích vyjádřila, že by uvažovala o vládě. Vyslechneme si jejich názory. A zítra máme jednání s SPD ohledně programu, tam žádné debaty o účasti ve vládě nejsou,“ dodal Babiš. 

Podle něj platí, že ANO nepůjde do vlády s SPD ani KSČM, jednat s nimi ale bude o programu. Kromě ČSSD chce oslovit také ODS i lidovce. Se zbývajícími třemi sněmovnímu uskupeními Andrej Babiš jednat nechce.

„S Piráty to je zbytečné, to je ztráta času. Oni se vyjadřují velice agresivně vůči nám. Oni jsou tady jen aby kritizovali, ale pracovat ve vládě nechtějí. A s ostatními je to stejné – myslím, že se STAN a TOP 09 by to byla ztráta času,“ uvedl.

Vyjednávací tým hnutí ANO se nemění a zůstává čtyřčlenný – v jeho čele je Andrej Babiš, dále v něm jsou šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, šéf sněmovny Radek Vondráček a místopředseda hnutí Richard Brabec. ANO prý také změní vyjednávací strategii, protože od ostatních stran už ví, co může čekat, jaké mají podmínky a požadavky. Vládu, která požádá sněmovnu na druhý pokus o důvěru, chce mít tým sestavenou v březnu.

Celý rozhovor s Andrejem Babišem ve videu.