Sněmovna Babišově vládě nedala důvěru, pro hlasovalo pouze ANO

Události: Sněmovna Babišově vládě nedala důvěru (zdroj: ČT24)

Poslanci odmítli vyslovit důvěru menšinové vládě Andreje Babiše (ANO). Pro hlasovalo pouze 78 poslanců, proti 117, pro vyslovení důvěry bylo potřeba 98 hlasů. Premiér bude muset podat demisi kabinetu do rukou prezidenta. Miloš Zeman předem avizoval, že sestavením kabinetu pověří opět Babiše, jehož hnutí vyhrálo říjnové sněmovní volby.

On-line přenos

Mandátový výbor Babiš

  • 23:02

    Vážení čtenáři, dnešní on-line přenos končí.

  • 22:54

    Přestože vláda nezískala důvěru, musí mít jasný mandát pro evropské jednání o systému Dublin IV, který má řešit migrační krizi, myslí si Vojtěch Filip.

    S tím souhlasí i Radim Fiala (SPD). Podpořit jasný mandát pro Andreje Babiše při vyjednávání s orgány Evropské unie považuje za naprosto zásadní.

    V tomto směru hodlají vládu, která nejspíš zítra podá demisi, podpořit i Piráti a ČSSD. Proaktivní role České republiky je v této věci pro Vojtěcha Pikala (Piráti) a Petra Dolínka (ČSSD) důležitá.

  • 22:48

    "My jsme vládní odpovědnost převzít chtěli, ale Babiš chtěl vládnout sám," řekl k neúspěchu Babišovy vlády Radim Fiala (SPD).

Jednobarevná menšinová vláda předsedy hnutí ANO Andreje Babiše sice nedostala důvěru sněmovny a bude muset podat demisi, Babišův tým ale bude vládnout dál do jmenování nového kabinetu.

Prezident Miloš Zeman několikrát avizoval, že jeho sestavením pověří opět Babiše, jehož hnutí vyhrálo říjnové sněmovní volby.

„Teď máme jasné vzkazy, že někteří chtějí jednat o vládě, například ČSSD, zítra máme schůzku. S SPD máme schůzku ve čtvrtek, ta chce projednat veškerých dvacet bodů jejich programu. A oslovíme další, kteří projevili elementární zájem s námi jednat, třeba KDU-ČSL za nějakých podmínek,“ uvedl premiér Andrej Babiš pro ČT. Na práci současné vlády podle Babiše vyslovená nedůvěra nic nezmění, kabinet bude pracovat dál.

Andrej Babiš
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Výsledek sněmovního hlasování o důvěře vládě se očekával. Podporu Babišovu kabinetu předem nedeklarovala žádná z dalších sněmovních stran. Pro kabinet hlasovalo sice všech 78 poslanců za hnutí ANO, ale nikdo další. Proti bylo 117 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Zbývajících pět poslanců nebylo přítomných.

  • Ze třinácti hlasování (první vláda samostatné ČR, první vláda Václava Klause, byla jmenována ještě v době federace v červenci 1992) o žádosti nově jmenované vlády o vyslovení důvěry Poslanecká sněmovna důvěru nevyslovila třem kabinetům, a to první vládě Mirka Topolánka (ODS) v roce 2006, dočasné vládě Jiřího Rusnoka (nestraník) v roce 2013 a nyní vládě Andreje Babiše (ANO).

Žádost o vyslovení důvěry sněmovna rozjednala minulou středu, diskusi nedokončila. V úterý debata trvala už jen asi půldruhé hodiny. Pak se hlasovalo po jménech od vylosovaného poslance, kterým byl Roman Kubíček (ANO). Předseda Poslanecké sněmovny po oficiálním ohlášení výsledků hlasování schůzi ukončil. Další, šestá schůze Poslanecké sněmovny, začne ve středu 17. ledna v devět hodin ráno.

Přehlídka ztraceného času, zní od ostatních stran

Nyní se na hlavu premiéra Babiše sype kritika od opozičních stran. Politici neúspěch vlády označili za Babišovo selhání a prohru. Prezident Miloš Zeman by podle nich měl buď s dalšími kroky vyčkat na výsledek druhého kola voleb hlavy státu, případně pověřit někoho, kdo se sestavování vlády zhostí odpovědně.

UK: Vydán budu stoprocentně, nejsem nadčlověk, říká Faltýnek (ANO) (zdroj: ČT24)

Předseda ODS Petr Fiala považuje vyslovení nedůvěry vládě za politické selhání a velkou prohru Babiše. Česko podle něj ztratilo tři měsíce od voleb. „Od prezidenta očekávám, že se zdrží politických rozhodnutí do doby, než bude jasno o jeho dalším mandátu,“ napsal na Twitteru s poukazem na nadcházející druhé kolo prezidentských voleb, ve kterém Miloš Zeman usiluje o znovuzvolení.

První pokus o sestavení vlády byl podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka zbytečný a promarněný. Vyslovení nedůvěry vládě vnímá jako manažerské selhání Babiše a Zemana. Z Babišovy strany podle šéfa lidovců nebylo dostatečně důkladně vedeno vyjednávání. Ze Zemanovy strany považuje urychlené jmenování vlády bez předjednané důvěry za součást taktiky před prvním kolem prezidentských voleb. Podle Bělobrádka měl Zeman už před prvním pokusem trvat na tom, aby mu Babiš předložil podpisy 101 poslanců, kteří vládu podpoří. Další vývoj bude záviset i na výsledku prezidentských voleb, řekl novinářům.

Miloš Zeman přišel menšinovou vládu Andreje Babiše podpořit přímo do sněmovny
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Předseda Pirátů Ivan Bartoš prohlásil, že v dalším dění bude prezident hrát významnou roli. „Věřím, že platí prezidentova informace, že bude požadovat 101 hlasů. Doufám, že do konce probíhajících voleb nebude dělat žádné kroky,“ uvedl Bartoš s odkazem na druhé kolo prezidentských voleb. Prezident by měl podle něj zajistit, aby se neopakovala situace, kdy Babiš předstupuje před sněmovnu s tím, že důvěru nedostane.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil na Twitteru napsal, že Babiš při prvním pokusu propadl. „Miloš Zeman by mu teď neměl dávat reparát, ale pověřit sestavením vlády někoho, kdo se toho zhostí odpovědně,“ napsal europoslanec.

Předseda Starostů Petr Gazdík označil program vlády za „mix bohulibých slibů a populismu“ a vyzval hnutí ANO k tomu, aby začalo vyjednávat smysluplnou vládu a vyhnulo se závažnějším rozhodnutím. „Dnešek by měl být stop jakýmkoliv čistkám, vláda nemá důvěru, a proto by na ministerstvech neměla činit žádné zásadní personální kroky,“ zdůraznil.

„Tři měsíce od voleb považuji za přehlídku ztraceného času. Andrej Babiš měl tři měsíce na to, aby sestavil funkční koaliční vládu, to se nestalo. Udělal si jednobarevnou vládu, s nikým nejednal a žádnou důvěru nedostal tak, jak se očekávalo. V poměrech po roce 1989 je to zcela neobvyklé,“ prohlásil šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. Sociální demokracie zároveň připouští jednání o vládě ve druhém kole.

90´: Babišova první vláda odešla ze sněmovny bez důvěry (zdroj: ČT24)

„My jsme dlouhodobě říkali, že vládě důvěru nedáme. Jsme konzistentní, jak říkáme, tak postupujeme,“ uvedl místopředseda SPD Radim Fiala. SPD měla ke kabinetu personální i obsahové výhrady, připomněl. Při druhém pokusu je však SPD připravena vyslechnout si programové priority, jednat s ANO o resortech a koaliční vládě.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa jednání o důvěře dopadlo podle očekávání. Filip přitom očekává, že prezident Miloš Zeman ještě před koncem svého funkčního období jmenuje nového premiéra, i kdyby na konci příštího týdne ve druhém kole voleb neobhájil mandát.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hlasování o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka

Poté, co mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny v úterý dopoledne odhlasoval vydání premiéra Andreje Babiše a místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání, čeká poslance také hlasování o vydání dvou stíhaných politiků.

Piráti požádovali, aby se tak stalo ještě v úterý před hlasováním o důvěře. To ale ve sněmovně neprošlo. Proti hlasovalo 116 poslanců. Vedle ANO, SPD, ČSSD a KSČM, které odmítavý postoj k rošádě v hlasování avizovaly předem, návrh nepodpořil ani občanský demokrat Pavel Blažek, jehož strana se přitom vyslovila pro přednostní projednání vydání.

Například ČSSD již oznámila, že chce o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka hlasovat na sněmovním plénu hned ve středu, v úvodu nové schůze sněmovny. ANO chce však hlasování posunout na příští týden. Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka očekává, že se Babišově straně podaří s podporou KSČM a SPD hlasování odsunout.

Stejně jako sociální demokraté chtějí v úvodu středeční schůze hlasovat o vydání Babiše a Faltýnka také Piráti. „Není důvod k tomu to nějak prodlužovat. Sněmovna by ve věci zbavení imunity měla hlasovat co nejdříve,“ prohlásil předseda strany Ivan Bartoš.

Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka policie obvinila už před volbami pro podezření z dotačního podvodu. Babiše podezírá i z poškození finančních zájmů Evropské unie. Oba poslanci tvrdí, že se žádného trestného činu nedopustili a říkají, že jde o politickou kauzu. V úterý ale požádali o to, aby je dolní komora ke stíhání vydala.