Sníh změnil dálnice na šrotiště. Meteorologové varují před tvorbou náledí

Sníh a kluzké silnice způsobovaly od úterního rána problémy v dopravě. Úsek dálnice D1 na Vysočině na 99. kilometru, kde se po poledni srazilo třicet šest vozidel, ve směru na Prahu i po úterní 23. hodině stál. Vyprošťovací práce havarovaných aut podle policie a hasičů potrvají ještě několik hodin. Meteorologové varují před tvorbou náledí nebo zmrazků v celém Česku během noci na středu.

On-line přenos
Kalamitní stav na silnicích na jižní Moravě
23:30

ON-LINE přenos pro tuto chvíli končí.

23:19

Směr na Ostravu je plně průjezdný, směr na Prahu je ale stále uzavřený. Nedá se vůbec odhadnout, jak dlouho bude trvat celou dálnici zprůjezdnit, uvedl po 23. hodině zpravodaj ČT Michal Cagala z D1.

22:49

"Při poklesu teplot vzduchu, zejména ve druhé polovině noci a ráno na nulu až minus čtyři stupně Celsia, se bude na neošetřených komunikacích a chodnících místy tvořit náledí nebo zmrazky," uvedli meteorologové.

V celém Česku se bude v noci na středu místy tvořit náledí nebo zmrazky. Výstraha, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), platí do středečních 09:00, hlavně ve druhé polovině noci a ráno. Po sněhových, smíšených a v Čechách i dešťových srážkách jsou silnice a chodníky mokré, do Česka zároveň od západu proudí chladný oceánský vzduch.

ČHMÚ vydal varování také na sněhové jazyky a silný vítr. To platilo pro Vysočinu, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj do úterních 22 hodin

Aktuální dopravní informace jsou dostupné na webu dopravniinfo.cz. 

Události ČT: Sníh zastavil dopravu v celém Česku (zdroj: ČT24)

Kolem 99. kilometru se srazilo 36 aut

Husté sněžení a vítr způsobilo komplikace hlavně na dálnici D1, kde se po poledni stalo hned několik dopravních nehod. Na 99., 173. a 207. kilometru nehody dálnici zablokovaly a policie odkláněla provoz přes okolní sjezdy. 

Bez komentáře: Hromadná nehoda na 99. kilometru dálnice D1 (zdroj: ČT24)

Kolem 99. kilometru dálnice D1 se po poledni srazilo třicet šest vozidel, hlavně kamiony. Přímo na 99. kilometru směrem na Prahu se srazilo deset nákladních a tři osobní auta. Karambol o půl kilometru dál ve stejném směru se týkal 14 nákladních a šesti osobních automobilů. Další nehoda tří vozidel se stala ve stejném úseku dálnice směrem na Brno, šlo o autobus a dvě osobní auta.

Deset lidí v hromadné nehodě utrpělo zranění, převážně lehké. „V jednom případě šlo o středně těžké zranění,“ řekla ředitelka krajských záchranářů Vladislava Filová. Dálnice byla v obou směrech zavřená. Postupně se podařilo se zprůjezdnit jen jízdní pruhy na Brno. Směr na Prahu je ale kolem 23. hodiny stále zcela uzavřen, vyprošťovací práce havarovaných aut podle aktuálních informací policie a hasičů potrvají nejspíš ještě několik hodin.

„Vozidla jsou zaklíněna a jejich odstranění předpokládá nasazení těžké speciální techniky, která už je na místě,“ uvedli záchranáři. Pro osobní auta zablokovaná v koloně směrem na Prahu policie upravila sjezd odstraněním středových svodidel na 100. kilometru dálnice. Auta přejíždějí v protisměru ke sjezdu na 112. kilometru D1 u Jihlavy. Objízdná trasa po regionálních silnicích vede přes Pelhřimov k dálničnímu exitu Humpolec na 90. kilometru D1. Kamiony drží policie na dálnici.

Bez komentáře: Hromadná nehoda na 173. kilometru dálnice D1 (zdroj: ČT24)

Po druhé hodině policisté uzavřeli dálnici D35 na trase Olomouc - Lipník nad Bečvou kvůli sněhu na vozovce. Sníh zasypal i ostatní silnice v Olomouckém kraji, podle správců cest jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné.  

Směr od Brna na Olomouc je už průjezdný, stejně jako úsek dálnice D1 u Domašova. Potíže během dne byly i s dálnicí D2 směrem na Slovensko, bourané kamiony tam odstavili na kraji dálnice, aby ji zprovoznili. Večer tam ale havaroval další kamion. Uvízlé kamiony lemují podle policie i silnici od Svitav na Brno.

Uvízlé kamiony u Velkého Meziříčí (zdroj: iReportér Josef Kašpar)

Jižní Morava vyhlásila dopravní kalamitu

Na jižní Moravě kvůli sněžení nastal kalamitní stav v dopravě. Řidiči aut i cestující na většině autobusových linek musejí očekávat zpoždění. Zcela zablokovaná byla trasa mezi Brnem a Vyškovem, a to v obou směrech. Vlivem sněžení se tam stalo několik nehod, do kterých se dostaly desítky vozidel.

Před šestou hodinou večer se ale policistům podařilo všechny úseky D1 u Brna otevřít a kolony aut se tam po třech hodinách rozjely. Kolem 170. kilometru se nehod stalo více. „Srazilo se tam šest kamionů, dodávka a dvě osobní auta,“ popsal jednu z kolizí mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Více aut se srazilo i kolem 207. kilometru. Další hromadná nehoda se navíc stala i na 208. kilometru ve směru na Ostravu.

Největší komplikací u Brna ale byl převrácený kamion na 220. kilometru ve směru na Brno, kde bylo nutné odklidit štěrk z vysypaného kamionu. „Štěrk je odklizen a silnice průjezdná jedním jízdním pruhem. Kolona vozidel, která nestihla odbočit na jinou trasu, se pomalu rozjíždí,“ uvedl mluvčí brněnské policie Petr Zámečník. Dodal, že kolem páté hodiny odpoledne byla kolona dlouhá zhruba deset kilometrů.

Na jižní Moravě sněžilo od rána, počet nehod do druhé hodiny odpoledne přesáhl stovku. „Vyjíždějte jen v nezbytných případech, jeďte opatrně a dbejte aktuálních pokynů policistů. Zimní výbava je samozřejmostí,“ uvedl mluvčí policie Pavel Šváb.

Sněžení komplikovalo sjízdnost také v Moravskoslezském kraji. Silnice z Ostravice na Bílou a dále na Horní Bečvu v Beskydech se uzavřela pro nákladní auta.

V Libereckém kraji mají od rána problémy hlavně kamiony. Kvůli hustému sněžení a větru byla pro vozy nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů uzavřená silnice 10 z Tanvaldu do Harrachova a na hraniční přechod s Polskem. Ve 22:00 byl provoz pro nákladní vozy plně obnoven, řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má na starost zimní údržbu silnic v Libereckém kraji.

Stále neprůjezdná je pro nákladní auta nad 3,5 tuny silnice přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu.

Spadlý strom zastavil ráno provoz na trati z Liberce na Českou Lípu. „Do spadlého stromu i přes včasné brzdění narazil osobní vlak. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění,“ řekla krajská policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová. Krátce před osmou hodinou byl provoz na trati obnoven.

Meteorologové vydali v pondělí výstrahu na silný vítr pro Liberecko. Na hřebenech hor se očekávaly nárazy větru o rychlosti až 108 kilometrů za hodinu.

V Ústeckém kraji byla odpoledne uzavřena dálnice D8 ve směru na Německo. V hlubokém sněhu uvízlo v pozdním odpoledni ve stoupání několik nákladních aut. Kolem půl sedmé se podařilo úsek zprovoznit. Problémy se sjízdností jsou také ve směru na Německo z Chomutova k Hoře Sv. Šebestiána, kde zůstaly stát kamiony na letních pneumatikách. V nižších polohách Ústeckého kraje sníh roztál, se sněhovými jazyky musejí počítat řidiči v Krušných horách. 

Sněhová nadílka v Krušných horách (zdroj: iReportér Libor Čihák Junior)

V Karlovarském kraji zase silnici v Damickém kopci z Ostrova na Boč dočasně zablokoval sypač i traktor, který ho měl vyprostit.

Na Šumavě sníh dopoledne zastavil provoz na železniční trati mezi Špičákem a Alžbětínem. Po více než čtyřech hodinách byl obnoven. Sníh odklízela přivolaná sněhová fréza. V okolí Železné Rudy napadlo kolem 20 centimetrů sněhu. Víc než sníh ale komplikuje práci cestářů vítr, který čerstvě projeté úseky opět zafoukává. 

V Krkonoších vzroste riziko lavin

Horská služba v Krkonoších nedoporučuje kvůli větru a sněžení hřebenové túry. Vzhledem k tomu, že by mohlo napadnout až 20 centimetrů sněhu, lavinové nebezpečí v příštích hodinách vzroste z druhého na třetí stupeň z pětibodové stupnice.