Teploty kolem 37 stupňů jsou předzvěstí horoucí neděle

Praha - Česko prožívá zřejmě nejteplejší víkend roku. Na osmi stanicích padly víc než 30 let staré rekordy. Nejvyšší teplotu neměřili v Plzni - Bolevci, a to 37,4 stupně Celsia. Kvůli horku a suchu hrozí požáry - před extrémně vysokými teplotami varují meteorologové v deseti krajích. Ztenčená může být ozonová vrstva - lidé by se proto měli chránit opalovacími krémy a hodně pít. Kvůli přizemnímu ozonu byla vyhlášena smogová situace již ve třech krajích.

Ze všech zhruba 180 měřicích stanic v Česku byl dnes rekord na 59. Vůbec nejvyšší teplotu dnes meteorologové naměřili v Plzni - Bolevci, a to 37,4 stupně. Na dosavadní rekord 40,1 stupně z 27. července 1983 to ale nestačilo. Naproti tomu nové rekordy už odpoledne hlásily měřicí stanice ve Strážnici, na Milešovce, ve Smolnici na Lounsku, Vsetíně, Aši a Měděnci na Chomutovsku. Krátce poté k nim přibyly Jevíčko na Svitavsku a Kopisty. V Rýmařově teplota vystoupala na 31,5 stupně, a dostala se tak na úroveň rekordu z roku 1983.

Hranici 37 stupňů Celsia překročila teplota i v pražském Karlově, Doksanech na Litoměřicku a Dobřichovicích u Prahy.

Před 30 lety byla v pražské Uhříněvsi naměřena teplota vzduchu 40,2 stupně Celsia a o dvě desetiny stupně tak překonala předchozí rekord, který byl z 29. července 1921 v Hradci Králové. Od loňského 20. srpna ale platí v ČR teplotní rekord 40,4 stupně Celsia, který byl zjištěn ve středočeských Dobřichovicích. Zatím nejteplejším dnem letošního roku bude neděle, kdy podle předpovědí může teplota dokonce vystoupat až ke 40 stupňům Celsia.

Horko bude pokračovat i v dalších dnech. Nadcházející týden přitom bude teplotně výrazně nadprůměrný. Český hydrometeorologický ústav předpovídá, že teploty od 29. července do 25. srpna překročí průměr pro toto období, který činí 18,4 stupně.

Tropická noc

Tropickou noc, kdy teplota neklesne pod 20 stupňů Celsia, zažila centra českých měst. V pražském Klementinu naměřili nejnižší teplotu po páté ráno, kdy padlo minimum 21 stupňů Celsia. Venkovní restaurace byly plné dlouho do noci. Poklidné procházení nebo posezení na stále ještě horké dlažbě lákaly až do úsvitu. Jedna z nejteplejších nocí v roce dnes pomyslně přenesla centrum Prahy do jižní Evropy.

Pozor na smog, oheň, sinice, zmrzlinu

Vysoké teploty způsobují problémy s přízemním ozonem. Naposledy kvůli vysoké koncentraci troposférického ozónu meteorologové vyhlásili smogovou situaci v Ústeckém kraji . Smogová situace od pátku platí už v Praze a Středočeském kraji. Lidé s chronickými dýchacími potížemi, malé děti a starší lidé by se měli při pobytu pod širým nebem v odpoledních hodinách zdržet zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. U dospělých bez zdravotních potíží nejsou podle meteorologů nutná žádná omezení.

Lidé na koupališti
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Extrémní horka zasáhla většinu republiky. Souvisí s tím výstraha Českého hydrometeorologického ústavu. Lidé v přírodě by se měli vyhnout manipulaci s ohněm. A kvůli případně ztenčené ozonové vrstvě meteorologové nedoporučují dlouhý pobyt na slunci.

Tisíce Čechů o víkendu míří na přírodní koupaliště. Většina míst hlásí po skoro dvou měsících od povodní bezproblémovou situaci. Podle hlavního hygienika je kvalita vody srovnatelná s minulými roky. Nicméně platí pravidlo, že čím delší horka budou, tím znečištěnější bude voda. „Kvalita je srovnatelná s předcházejícími lety, ale bude se zhoršovat. Sledujeme kvalitu vody na dvě stě padesáti místech a v současné době je zákaz koupání na čtyřech lokalitách z důvodu přemnožení sinic,“ říká hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Voda je nebezpečná ke koupání:

  • na přírodním koupališti Horšovský Týn - Podhájí
  • v rybníku Kachlička
  • na přírodním koupališti Peklo
  • a v rybníku Olšovec.

Aktuální situaci sledujte na webu Koupací vody.

Existují i jiné způsoby, jak se zchladit. Před některými ale varují lékaři. Podle nich by kvůli teplotním šokům měli lidé omezit sprchování příliš studenou vodou a nedoporučují ani pití ledově vychlazených nápojů. „Objevují se angíny, protože se lidé cpou zmrzlinou nebo do sebe lijí ledové nápoje,“ říká lékařka Irena Kudrnovská.