Benda v Lánech Rusnokův tým odmítl: „Chová se jako na dobytém území“

Lány/Praha - Prezident Miloš Zeman pokračoval v hledání důvěry pro Rusnokův kabinet. V Lánech jednal s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Petrem Gazdíkem, který Rusnokův kabinet odmítl, stejně jako předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, který navíc kritizoval jeho „expanzivní politiku“. Šéf poslanců z ČSSD Jeroným Tejc po jednání s prezidentem označil za komplikaci pro zvažovanou podporu vlády jméno ministra financí Jana Fischera. O důvěru musí nová vláda požádat Poslaneckou sněmovnu do 8. srpna.

Podle Gazdíka prezident neřekl, jak by v případě, že Rusnokův kabinet nezíská podporu, dál postupoval. Věří ale, že Zeman dá šanci Němcové. 

„Pan prezident se mě snažil přesvědčovat o tom, že Rusnokova vláda si zaslouží důvěru, já jsem mu sdělil, že podle našeho názoru je to vláda, která vznikla v rozporu s ústavní tradicí,“ přiblížil předseda občanskodemokratických poslanců Marek Benda charakter dvouhodinového rozhovoru, který s prezidentem Milošem Zemanem vedl na lánském zámku dnes odpoledne.

ODS Rusnokovu vládu permanentně odmítá s tím, že někdejší středopravicová koalice ve sněmovně disponuje většinou 101 hlasu. Žádá proto obnovení této formace v čele s Miroslavou Němcovou (ODS). „U Rusnokovy vlády je úplně jedno, jaký má program. Vznikla v rozporu s principy parlamentní demokracie a už její první kroky jsou vysoce expanzivní. Chovají se jako na dobytých územích - asi si fakt myslí, že tady budou vládnout déle než 30 dní,“ prohlásil Benda.

Tejc: Zeman si pravicovou koalici nepřeje

Předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Jeroným Tejc lánský zámek opustil krátce před čtvrtou hodinou s tím, že ani ČSSD ani Zeman si návrat pravicové koalice nepřejí. Rozhodnutí o tom, zda ČSSD Rusnokovu vládu podpoří, chce strana zveřejnit 6. srpna, sám Tejc nepřímo naznačil, že jemu by se podpora nového kabinetu nepříčila. „Jako silný argument vnímám to, že v případě neúspěchu by mohl hrozit návrat pravicové koalice,“ prohlásil.

V ČSSD, která neúspěšně navrhovala rozpuštění sněmovny a předčasné volby, znějí různé hlasy. Strana chce postoje zkoordinovat a zajímá ji, na co se hodlá Rusnokova vláda zaměřit. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dal najevo, že pro jeho stranu je nepřijatelný jako ministr financí Jan Fischer, na jehož hlavu padá kritika za financování prezidentské kampaně.

Kontroverze kolem Fischerova jména potvrdil po jednání v Lánech i šéf poslaneckého klubu ČSSD. „Postavení ministra financí komplikuje jednání o vyslovení podpory vlády pana Rusnoka,“ prohlásil Tejc. „Na druhé straně pro mě je pan Fischer stále důvěryhodnější a kompetentnější než Miroslav Kalousek.“

Jeroným Tejc
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

V úterý přijedou do Lán komunisté

V úterý Zeman přijme zástupce klubu KSČM. „Komunisté chtějí, aby legitimita vládnutí a Poslanecké sněmovny byla obnovena co nejrychlejšími předčasnými volbami. Naší, chcete-li podmínkou, je, aby tato vláda vládla pouze do předčasných voleb,“ avizoval cíle dosud nerozhodnuté KSČM předseda jejího poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

Už včera se Zeman setkal s předsedkyní poslaneckého klubu VV Kateřinou Klasnovou. Ta Rusnokovu vládu pochválila. O tom, zda ji 11 poslanců VV podpoří, se má rozhodnout 6. srpna. Schůzka s představitelem strany LIDEM, která se svými osmi poslanci nemá vlastní klub, ohlášena nebyla. 

V jednání neotálí ani premiér Jiří Rusnok; dnes se setkal s předsedou Věcí veřejných Vítem Bártou. Kdy se premiér sejde s předsedy dalších parlamentních stran, zatím není jasné. S komunisty Rusnok jednal minulý týden. Dohodli se, že premiér navštíví schůzi poslaneckého klubu strany, kde představí hlavní teze chystaného programového prohlášení.

Komentátor Erik Best považuje za pravděpodobné, že Zemanovy i Rusnokovy schůzky mají zjistit postoje stran především pro případný druhý pokus. Rusnokův kabinet podle něj napoprvé důvěru nedostane, ale připraví si tím půdu pro obměněnou sestavu, třeba bez Jana Fischera. Nakonec by mohly rozhodnout hlasy frakce LIDEM. „Už několikrát jsme slyšeli, jak je Karolína Peake schopna lavírovat a změnit názor, takže si myslím, že klíčové hlasy nakonec přijdou od ní,“ uvedl k možnému vývoji Erik Best.