Nečas: Žalobci systematicky odstřelují politiky, hrozí republika prokurátorů

Praha – Bývalý premiér Petr Nečas vznesl v rozhovoru pro časopis Týden sérii závažných a dramatických obvinění. Čeští státní zástupci podle něj začali systematicky odstřelovat ústavní činitele a politiky, protože pro to existuje společenská poptávka. Jeho osobně měli žalobci a policisté systematicky sledovat minimálně od podzimu 2011; podle Nečase tak hrozí vznik „prokurátorské republiky“.

Expremiér Nečas v rozhovoru prohlásil, že on sám je terčem „dlouhodobé štvanice“ státních zástupců Ivo Ištvana a Rostislava Bajgera. Ti si prý už od roku 2011 mapovali, jakým způsobem „funguje premiér a jeho okolí“. První zájem orgánů činných v trestním řízení dává Nečas do souvislosti s vyšetřování úniku informací o utajeném svědkovi v kauze transportérů Pandur. Státní zástupce Bajger se kvůli tomu měl v prosinci 2011 ptát Jany Nagyové na okolnosti Nečasových schůzek a její roli při jejich sjednávání.

Ištvan podle bývalého premiéra nenávidí ODS od roku 2008 a má kontakty na některé představitele ČSSD. Nečas v této souvislosti zmínil místopředsedu sněmovny Lubomíra Zaorálka.

Jako Čunek: „Když na někoho ukážou, tak ho prostě oddělají“

Nečas v obsáhlém rozhovoru připomíná některé výrazné kauzy minulých měsíců, například vyšetřování nákupu letadel CASA a „pronásledování“ exministryně Vlasty Parkanové (TOP 09), kauzu Letecké záchranné služby spojenou s exministrem Tomášem Julínkem, Opencard a obvinění pražské městské rady včetně tehdejšího primátora Bohuslava Svobody (ODS). „Oni prostě nejsou schopni žádné mafiány ani korupčníky chytit, a protože vědí, že jsou lidé frustrovaní z politiky a existuje společenská poptávka, tak se vrhli na nejsnadnější terč, který tu je - na ústavní činitele a politiky,“ řekl časopisu Nečas.

Česká republika tak podle bývalého premiéra a šéfa ODS prožívá pokus transformovat zemi „do podoby České prokurátorské republiky“. Na jeho vlastním případu i na kauze někdejšího místopředsedy vlády, předsedy lidovců a nynějšího senátora Jiřího Čunka je prý vidět, že „když na někoho ukážou, tak ho prostě oddělají“.

Expremiér v rozhovoru kritizoval také práci soudů při rozhodování o vazbě; tvrdil, že státní zástupci mají připraveného soudce a počkají si, až bude mít víkendovou službu, kdy se nepoužívá anonymní počítačový systém přidělování kauz. Podle Nečase proto, aby měli jistotu, že bude rozhodnuto tak, jak si přejí.

Petr Nečas patřil mezi sněmovní matadory, v poslanecké lavici zasedal od roku 1993. V posledních letech zažil politický vrchol, když byl jednak premiérem vlády a také předsedou ODS. Vaz mu srazila kauza Nagyová – letos v červnu podal demisi a do sněmovny nekandiduje. Podle serveru Lidovky.cz vyjednává o svém působení v CEVRO institutu.
Zdroj: David Taneček/ČTK

Nečas o žalobcích: „Ve chvíli, kdy začnou ztrácet půdu pod nohama, je jejich cílem aspoň totálně zničit a dehonestovat dané osoby.“

Nečas: Na konci léta jsem chtěl jako premiér skončit

Na konci léta podle svých slov plánoval zveřejnit, že odejde z politiky a pouze dokončí mandát. Záměr opustit politiku prý chtěl dokonce oznámit s ročním předstihem už letos na jaře a prý by to udělal, kdyby „kolegové ve vedení ODS, pánové (Martin) Kuba, (Jiří) Pospíšil a (Tomáš) Chalupa, nezačali letos na jaře blbnout a rozvíjet debaty o předčasných kongresech“ v souvislosti s propadem volebních preferencí. Rozhodl se proto tehdy „zabojovat o pozici v ODS“ a oznámení odložit.

Někdejší předseda vlády komentoval i svůj hojně probíraný vztah s Janou Nagyovou. „Propletení osobního vztahu s pracovním vztahem prostě není správně a já si toho byl vědom. Mimo jiné i za to musím nést osobní politickou odpovědnost,“ řekl expremiér.

Nagyová podle něj chtěla na sklonku léta rovněž oznámit odchod z pozice vrchní ředitelky jeho kabinetu. Záměr vztah oznámit podle něj musel být policii a státním zástupcům zřejmý z odposlechů. Nyní očekává jejich zveřejnění, včetně intimních pasáží. „Jsou používány fauly, takže tyto věci uniknou. Já s tím počítám a vím, že to bude strašně traumatizující a zraňující,“ uvedl.

Informace o záměru Nečase a Nagyové opustit vrcholnou politiky mohly být podle expremiéra pro policisty a státní zástupce také důvodem, proč v červnu spustili rozsáhlou policejní razii v nejvyšších patrech politiky. „Věděli, že zmizí ty barvotiskové kulisy, které měli nastavené,“ podotknul bývalý šéf ODS.

Jana Nagyová a Petr Nečas
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK