Zkuste chůzi, radí obezitolog, jak shodit o svátcích nabytá kila. Ubránit se jojo efektu je oříšek

Obezitolog: Chůze může být dostatečná aktivita (zdroj: ČT24)

„Od Nového roku začnu hubnout,“ slibují si lidé na začátku roku. Důvod k tomu mají, více než polovina české populace trpí nadváhou nebo obezitou. Nesprávnou metodou shazování váhy si ale lze ublížit. Drastické redukční metody navíc i v případě úspěchu mnohdy ústí jen v opětovné přibrání. Jojo efektu se lze vyhnout pomalým navyšováním pohybové aktivity, poradil lékař.

Obezita
Zdroj: ČT24

„Po Vánocích si hodně našich spoluobčanů říká, že něco změní, a začíná hubnout,“ potvrzuje vysokou frekvenci novoročního předsevzetí obezitolog a tělovýchovný lékař Martin Matoulek. Zdůrazňuje, že pro úspěch je třeba nejen pevná vnitřní motivace, ale také vytyčení reálných cílů. Kdo chce ze dne na den změnit celý život, obvykle neuspěje. A to platí i pro hubnutí.

„Nejdůležitější je zanalyzovat, jak jsme dosud žili, jaký je náš energetický příjem, jak jsme se doposud hýbali,“ nabádá lékař z III. Interní kliniky 1. LF UK a VFN Praha především k rozmyslu a dlouhodobému plánu. Dále doporučuje identifikovat největší obtíž, která obvykle spočívá buďto v nedostatku pohybu, nebo nadmíře jídla. „A změny nastavovat skutečně velmi pomalu,“ dodal.

Pokud zajídáme starosti a stesky, možná je na řadě i rozhovor s psychologem, než začneme omezovat jídlo, náš kompenzační prostředek stresu.
Martin Matoulek
obezitolog

Dieta a jojo efekt

Na obezitologa by se neměl váhat obrátit každý, kdo trpí nadváhou či obezitou vyššího stupně, obzvlášť v kombinaci s dalšími neduhy jako jsou cukrovka nebo kardiovaskulární onemocnění. „Je mezi námi mnoho nutričních terapeutů, kteří mají zdravotnické vzdělání,“ doporučil ale lékař i své kolegy.

Při výběru experta na výživu je však třeba být obezřetný. Pokud někdo nabízí dietní metodu „na míru“, aniž by člověka znal a rozebral s ním, jestli jste už v minulosti hubnul a s jakým úspěchem, nedělá dobrou práci, naznačil Matoulek.

Vždy je proto třeba prostudovat, co výživový specialista člověku naordinuje. Na vývoji diet se totiž sice podílí i lékaři a vědci, ale jejich indikace a časování podléhá určitým pravidlům. V případě jejich nedodržení mohou mít redukční metody krátkodobý efekt. „Který je vystřídán probuzením ze sna a přibráním v typickém jojo efektu,“ poznamenal lékař.

Dlouhodobé řešení: pohyb

Pokud člověk potřebuje rychle shodit váhu, bez diety se neobejde. V případě touhy zhubnout nikoliv „do plavek“, ale na delší čas, je ale podle Matoulka mnohem výhodnější než hned měnit jídelníček pomalu navyšovat pohybovou aktivitu. „Zvýšíme-li svoji zdatnost, byť o jeden stupeň, tak dramaticky zlepšíme naši prognózu,“ uvedl.

Zdatnost je totiž z hlediska váhy nejsilnějším prediktorem, prognostickým faktorem pro budoucnost. A zatímco redukční diety spočívající ve zřeknutí se jídla, které člověku chutná, neskýtají příliš příjemných zážitků, nárůst fyzické kondice se pojí s projasněním nálady, tvrdí Matoulek.

Dodal, že chápe, že ne každý má pozitivní vztah ke sportu, za což se není třeba stydět. „Pohyb může být úplně přirozený. Chůze v pohodlné obuvi může být dostatečná aktivita, která povede k navýšení energetického výdeje,“ poradil obezitolog, jak se zbavit přebytečných kilogramů.