Hrad: Bezpečnostní složky doporučují zachovat vstupní kontroly

Bezpečnostní kontroly u vstupů na Pražský hrad budou pokračovat, jejich zachování Kanceláři prezidenta republiky doporučily bezpečnostní složky. Oznámil to mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Často kritizované opatření zavedl Pražský hrad loni v létě.

Kontroly lidí, kteří vstupují do areálu Pražského hradu, fungují od půlky loňských prázdnin, podle dřívějšího vyjádření pražské primátorky Adriany Krnáčové je Hrad zavedl bez vědomí magistrátu. Návštěvníci musejí ukázat svá zavazadla a někteří musejí podstoupit i osobní prohlídku.

Kvůli opatřením se na navštěvované historické památce v některých chvílích tvoří dlouhé fronty, a to zejména u příchodu z Hradčanského náměstí. Zabezpečení někdejšího sídla českých králů proto od počátku čelí kritice – Hrad se prý příliš uzavírá, fronty turistů navíc mohou představovat kýžený teroristický cíl.

Jak nyní oznámil hradní mluvčí, prezidentská kancelář bezpečnostní opatření letos v listopadu konzultovala s policií, Hradní stráží či Bezpečnostní informační službou. „Oslovené bezpečnostní složky na základě analýzy aktuálních rizik a v souladu se svojí zákonnou působností bez výjimky doporučily zachovat bezpečnostní kontroly osob při vstupu do areálu Pražského hradu,“ uvedl Ovčáček.

Hrad trvá na svém: Jde o o ochranu života a zdraví

Bezpečnostní složky podle něj konstatovaly, že prohlídky výrazně zvýšily úroveň zabezpečení Pražského hradu, mluvčí zároveň kritizoval hlasy volající po zrušení kontrol. „Pokud někdo navrhuje oslabení ochrany Pražského hradu a zrušení bezpečnostních kontrol, nezná prostředí, rizika a nerespektuje stanoviska bezpečnostních složek,“ uvedl a dodal, že takoví lidé dávají přednost vlastním politickým cílům před ochranou lidských životů a zdraví.

Pro zrušení kontrol u vstupu do areálu Hradu se v anketě ČTK vyslovili někteří vyzyvatelé současné hlavy státu v nadcházejících prezidentských volbách. Zrušit kontroly by chtěl bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a pro odstranění bezpečnostních rámů je také podnikatel a textař Michal Horáček, podle kterého vytvářejí měkký cíl pro teroristické útoky. Bývalého šéfa mladoboleslavské Škody Auto Vratislava Kulhánka zátarasy a osobní prohlídky „nyní jako občana štvou“.