Ve třídách bývá příliš vydýcháno. Hladina CO2 překračuje limity

Události: Ve třídách bývá příliš vydýcháno. Hladina CO2 překračuje limity (zdroj: ČT24)

Přibližně třetina tříd, ve kterých Státní zdravotní ústav (SZÚ) měřil kvalitu vzduchu, se potýká s nevyhovujícími podmínkami. Nejhorší bývá situace ve školách, které měnily okna a provedly zateplení budovy – projevuje se tu vysoká hladina prachu, oxid uhličitý i nízká vlhkost.

„Jisté problémy třeba s větráním mají skoro všechny školy, ale ty závažnější asi třetina z nich,“ upozorňuje vedoucí Centra zdraví a životního prostředí SZÚ a garant projektu InAirQ Helena Kazmarová. Nejčastěji překročený limit naměřený ve třídách je ten pro oxid uhličitý – školáci tráví čas ve vydýchaném prostoru.

Podle odborníků se pak mohou pochopitelně projevovat u mladých lidí prvky únavy nebo ospalosti. Nejjednodušším receptem je častější větrání. Největší problém s kvalitou vzduchu mívají školy s nízkými stropy a se zateplenými fasádami.

Aby při větrání nepřicházela škola také o peníze za teplo a učitelé nemuseli neustále myslet na přísun čerstvého vzduchu, používají některé školy, které prošly zateplením fasády, vzduchotechniku s rekuperací tepla. „Jedním potrubím přivádí čerstvý vzduch z fasády a ve výměníku uvnitř toho zařízení ho ohřívá tím teplým vydýchaným vzduchem,“ popisuje princip expert na tyto systémy Kryštof Hon.

Na podobné systémy vzduchotechniky mohou školy získat od státu dotaci, která pokryje 70 procent nákladů bez ohledu na to, jestli školy prošly zateplením, nebo ne.